‘Montferland op glasvezel! Nu het buitengebied ook!’

LOIL – Officieel gaan de ambassadeurs van Glasvezel Buitenaf pas deze week aan de slag. Rob van der Ende uit Loil begon zijn lobby voor snel internet in het buitengebied echter al in 2011. Toen leek glasvezel in het buitengebied nog verre toekomstmuziek. Inmiddels zijn de vooruitzichten stukken beter en wordt er mogelijk binnenkort al gestart met de aanleg.

Rob van der Ende woont zelf in het buitengebied van Loil en begon zijn lobby voor snel internet al in 2011. “Toen was er al veel animo voor.”

Van der Ende doopte zijn in 2011 gestarte actie ‘Montferland op glasvezel! Waarom het buitengebied niet?’ onlangs dan ook om tot ‘Montferland op glasvezel! Nu het buitengebied ook!’. Ondanks dat hiervoor nog wel minimaal 50 procent van de inwoners van het buitengebied in de gemeenten Montferland, Doetinchem, Oude IJsselstreek, Doesburg en een deel van Angerlo (Achterhoek Zuid) een glasvezelabonnement moet afsluiten, is de Loilenaar vol vertrouwen dat het er nu echt komt.

“Er is zoveel animo voor”, weet hij. “Toen ik in 2011 mijn actie startte in de gemeente Montferland meldden zich binnen een paar maanden al ruim 700 huishoudens aan. Nu heb ik al weer veel positieve reacties gehad. Deze week zijn er in het hele gebied informatieavonden en dat is ook het startsein voor de glasvezelambassadeurs om met hun lobby te beginnen.”

Lobby
Van der Ende schrijft zelf alle deelnemers van 2011 nog eens aan en probeert via zijn website www.waaromhetbuitengebiedniet.nl en social media een sneeuwbaleffect te creëren. Verder wil hij samen met Harry Mom van de Plattelandsraad en de Kontaktraad Loil in januari nog een extra informatieavond organiseren in dit deel van het gebied.

“Het gaat erom dat we voor 19 februari (dan sluit de inschrijving) zoveel mogelijk mensen bereiken. Want als het nu niet lukt om die 50 procent te halen, dan duurt het waarschijnlijk nog jaren voordat het buitengebied de beschikking krijgt over snel internet. Terwijl de noodzaak alsmaar groter wordt.”

Toekomst
Nu worden veel diensten namelijk al digitaal aangeboden, maar in de toekomst wordt dat alleen maar meer. Bovendien tellen huishoudens een groeiend aantal apparaten, zoals smartphones, tablets en televisies, die gebruik maken van het internet. Toch moeten veel mensen in het buitengebied het nu nog met slechts enkele mbits doen.

“Ik heb zelf een wat snellere aansluiting, maar daarmee haal ik op dit moment slechts een downloadsnelheid van 3 Mbit, terwijl uploaden haast onmogelijk is. Het netwerk van KPN slibt langzaam dicht.” Voor Van der Ende betekent dit dat hij als systeembeheerder nauwelijks op afstand kan werken. Maar ook zijn geliefde Formule 1 op internet bekijken, is haast onmogelijk. “Het beeld loopt continu vast. En op televisie wordt het niet uitgezonden, omdat het niet in het Digitenne-pakket zit.”

Die ongemakken behoren als het aan Van der Ende ligt straks definitief tot het verleden. “Met glasvezel hebben we een minimale down- en uploadsnelheid van 100 Mbit. Particuliere pakketten lopen zelfs op tot 600 Mbit en zakelijk pakketten tot liefst 800 Mbit. Ook ouderen zijn daarbij gebaat”, benadrukt Van der Ende. “Zij blijven steeds langer thuis wonen en worden meer afhankelijk van zorg op afstand, zoals beeldbellen. Met een slechte verbinding valt zowel het beeld als het geluid regelmatig weg.”

Informatieavonden
Voor de toekomst van het buitengebied is een snelle internetverbinding volgens Van der Ende dan ook noodzakelijk. Wie zich wil laten informeren over de de aanleg, kosten en voorwaarden kan deze week al terecht op één van de informatieavonden in het gebied. Op donderdag 14 december is die in zaal Teunissen in Kilder. Belangstellenden zijn vanaf 19.30 uur welkom. Meer informatie staat op www.glasvezelbuitenaf.nl.