Mika Rosendaal: ‘Voor voetbal kunnen ze me ’s-nachts wakker maken’

Het is deze week Nationale Sportweek. Evenals vorig jaar is ook dit jaar weer de slogan: ‘Sport doet iets met je’. Om te laten zien wat sport met inwoners in Montferland doet geven we in samenwerking met de gemeente Montferland vier sporters het podium. Als eerste sporter op het podium staat Mika Rosendaal.

KILDER – Mika Rosendaal komt uit een echte sportfamilie. Zijn vader en moeder zijn fanatieke sporters, zijn twee broers voetballen en ook zijn zus is heel sportief. Hij kreeg het sporten dan ook met de paplepel ingegoten. Toch hadden zijn ouders niks met voetbal. “Maar mij kunnen ze er ’s nachts voor wakker maken.”

Net als zijn oudere en jongere broer. “Als ik zelf niet hoef te voetballen, vraag ik of ik in het elftal van mijn broer Silas mee mag spelen”, zegt hij. “Hij speelt ook bij SV Kilder in JO13. Het liefst voetbal ik elke dag. Thuis hebben we een pannaveldje, waar ik vaak met vrienden en mijn broers en zus speel.”

In het veld is Mika superfanatiek. Maar voor hem is het sociale aspect van voetbal minstens zo belangrijk dan het sportieve. “Het allerleukst vind ik dat je met een team speelt. Om met vriendjes en vriendinnetjes te spelen, is veel gezelliger dan alleen sporten. Ik heb ook wel een tijdje aan kickboksen gedaan, maar dat doe je alleen. En ik hield niet van vechten.”

Mika sport ook omdat hij er een betere conditie van krijgt en er fitter van wordt. Als hij niet voetbalt, dan gaat hij mountainbiken of wielrennen met zijn vader. “Op zondagmorgen op de fiets broodjes halen in Duitsland”, lacht hij. “Maar ik loop ook wel eens hard met mijn moeder. Het voelt fijn om te bewegen, ik word er blij van. Mijn vader, zus en broer hebben kort geleden nog meegedaan aan Swim to Fight Cancer in Braamt. Dat had ik ook willen doen, maar ik was nog te jong. Volgend jaar ben ik 10 en mag ik ook zwemmen.”

Toch vindt hij voetballen het leukst. “Als ik niet meer kan voetballen, zou ik elke dag huilen.” Dat er kinderen zijn die niet sporten, vindt hij maar bijzonder. “Het is gewoon heel erg leuk. En het is ook nog eens goed voor je. Als ik sport, voel ik me beter.”

Winactie: Wat doet sport met jou?

Om de Nationale Sportweek te vieren organiseert de gemeente Montferland een winactie. Wat doet sport met jou? Laat het zien en breng het in beeld.

Hoe doe je mee! Heel eenvoudig:

  1. Maak of zoek een sportieve foto.
  2. Plaats deze op social media met de volgende twee hashtags: #montferlandbeweegt en #sportdoetietsmetje.
  3. Geef daarbij kort en krachtig aan wat sport met u doet.

En wie weet ben je straks één van de winnaars van een Intersport giftcard ter waarde van €100,-. De winnaars ontvangen op woensdag 29 september persoonlijk bericht. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

#sportdoetietsmetje #montferlandbeweegt