Stokkum legt Liekweg, Heksenkoel en Snijders’ Buske vast op handwijzers

STOKKUM – De Liekweg, Heksenkoel, Rooie Verel en Snijders’ Buske. Allemaal oude Stokkumse namen die niet vergeten mogen worden. Net als de plek waar Burgers’ Dierenpark ruim honderd jaar geleden begon, aan de Vossenweg op de grens van Stokkum en ’s-Heerenberg. Zaterdag plaatste de familie Van Hooff hier de laatste van 38 handwijzers.

V.l.n.r. Edwin Zweers, buurvrouw Mariet Schopenhauer, Alex Westra, die de borden sneed, Robert Wijnands, de familie Van Hooff en Henk Harmsen bij het bord van Burgers’ Dierenpark.
V.l.n.r. Edwin Zweers, buurvrouw Mariet Schopenhauer, Alex Westra, die de borden sneed, Robert Wijnands, de familie Van Hooff en Henk Harmsen bij het bord van Burgers’ Dierenpark.

De inmiddels bejaarde Johanna van Nieuwstadt-Van Hooff, kleindochter van oprichter Johan Burgers, pakte zaterdagmorgen de schop om het laatste bord in te graven. Dat deed ze onder toeziend oog van neef Alex van Hooff, de huidige directeur van Burgers’ Zoo. “Grootvader zou dit als eerbetoon hebben gezien”, zegt Van Nieuwstadt-Van Hooff. “Hij was hier namelijk heel gelukkig, net als wij. Niet voor niets bezocht onze familie nog tot 1940 jaarlijks de Stokkumse en ’s-Heerenbergse kermis.”

Het bord is één van de 38 handwijzers, die op 33 plekken in Stokkum en omgeving zijn geplaatst. Het idee voor de handwijzers komt van Robert Wijnands, die het neerlegde bij Stokkums Belang. “De Rabobank Graafschap-Zuid stelde destijds voor elke kleine dorpskern een bedrag van 10.000 euro beschikbaar voor projecten die het algemeen belang dienden”, vertelt bestuurslid Jan Schuitert. “Ons project kwam hier voor in aanmerking.”

Jeu de boulesbaan
Het project van de dorpsraad bestond uit twee doelen. Naast de handwijzers kwam er op het speelterrein aan de Rozenkampseweg een jeu de boulesbaan. Ook deze werd zaterdag officieel geopend. Hierbij namen twee prominente Stokkumse groepen het in een wedstrijd tegen elkaar op. Schuitert: “Prins carnaval Bas Koster speelt met zijn adjudanten Rick ter Horst en Jan Lensing tegen schutterskoning Nick Wijnbeld, zijn aanstaande schoonvader Albert Kuster en Rutger Ruikers.”

Voorafgaand aan de opening van de jeu de boulesbaan was er echter nog een korte fietstocht langs een aantal geplaatste handwijzers. Dat gebeurde onder begeleiding van Robert Wijnands, Henk Harmsen en Edwin Zweers, verantwoordelijk voor de verklaringen van de namen op de borden.

Namen
“Een hele mooie is de Heksenkoel, een buurtje aan de Kastanjelaan”, vindt Harmsen. “Het is een eeuwenoude naam in Stokkum, die al in 1700 voorkwam. Of de Liekweg, de oude begrafenisroute naar Zeddam in de tijd dat Stokkum kerkelijk nog bij Zeddam hoorde. De mensen gingen toen nog te voet naar de begrafenis en daarom werd er voor de kortste weg door het bos gekozen.”

Het Varkenssträötje is een weggetje waarover burgers van ’s-Heerenberg ooit hun varkens naar de gemeenschappelijke gronden van Stokkum mochten drijven om te grazen. En Snijders’ Buske het bos bij de familie Snijders. “In de volksmond werd dit ook wel Snarrebuske genoemd”, weet Harmsen. “Maar dat was een bijnaam. Als ik jullie vertel dat ‘Snarre’ ‘varken’ betekent, snap je wel waarom die naam niet op het bord is geplaatst.”