Lang kleurrijk lint van zeven schutterijen trekt door centrum Didam

DIDAM/LOIL/NIEUW-DIJK – De zeven schutterijen van de voormalige gemeente Didam vieren komend weekend al hun jaarlijkse schuttersfeest. Op zaterdag en maandag doen ze dat in hun eigen dorp of buurtschap. Op zondag trekken ze allemaal naar het centrum van Didam voor een gezamenlijke aubade op het kerkplein.

De majorettes van de zeven verenigingen bijten hier om 14.00 uur het spits af met een optreden. Om 15.00 uur marcheren de schutterijen in optocht richting het plein voor de aubade. De organiserende schutterij Wilhelmina presenteert zich hier om 15.15 uur als eerste, gevolgd door de andere zes. Om 16.00 uur is er een gezamenlijke vendelhulde. Rond 16.45 uur start het defilé, waarna de schutterijen weer terugkeren naar hun eigen feestterrein.

Schutterij St. Antonius Nieuw-Dijk

Voor schutterij St. Antonius uit Nieuw-Dijk begon het schuttersfeest vandaag al met een bezoek aan woonzorgcentrum Meulenvelden. Op zaterdag staat er voor het bestuur een bezoek aan de bouwers van de schuttersbogen op het programma. Vanaf 19.00 uur kan er in de feesttent alvast van het bier worden geproefd en kan iedereen zich tot 21.30 uur aanmelden als lid. Muziek is er die avond van DJ Roel Staarink.

De zondagmorgen begint in Nieuw-Dijk al om 8.45 uur met een korte rondgang door het dorp. Om 9.30 uur is er een woord- en gebedsviering in de Antonius van Paduakerk onder leiding van Wilma Beursken. Die wordt gevolgd door een vendelhulde en optreden van de majorettes op het kerkplein. Aansluitend maakt de Vereniging Leefbaar Nieuw-Dijk de vrijwilliger van het jaar bekend. ’s Avonds is er in de feesttent vanaf 19.00 uur muziek van Kaliber.

Op maandag beginnen de festiviteiten alom 10.30 uur met het seniorenschuttersfeest en de schietwedstrijden. Ook de kinderen vieren die dag schuttersfeest, verzorgd door Jeugdwerk Nieuw-Dijk. Om 16.00 uur eindigen de activiteiten en zijn alle koningen en koninginnen bekend. Alle schutters zijn vervolgens om 18.45 uur al weer welkom in de feesttent voor de afsluitende feestavond met Kaliber.

Schuttersgilde Loil Vooruit

Schuttersgilde Loil Vooruit start het schuttersfeest op zaterdag om 20.00 uur met een feestavond in de tent op het kerkplein. Deze avond worden de jubilarissen van het keurkorps gehuldigd. In de tent is ook een groot scherm aanwezig om de wedstrijd van het Nederlands elftal in de kwartfinale van het EK te volgen.

Zondag is er om 8.45 uur voor de Loilse schutters een afmars naar de kerk. Hier vindt om 9.00 uur de schuttersmis plaats met aansluitend de sacramentsprocessie en een optreden van de majorettes en vendelhulde. De kerkelijke activiteiten worden om 11.45 uur gevolgd door een gezamenlijke lunch voor de geüniformeerde leden. ’s Avonds is het vanaf 20.00 uur feest in de tent met muziek van partydeejay Jurgen. De jubilarissen worden om 20.30 uur gehuldigd met aansluitend een vendelhulde.

Op maandagmiddag starten om 12.30 uur alle wedstrijden en de kinderspelen. Inschrijven voor het schieten en ringrijden kan tot 14.30 uur. Dan begint ook het kampen bij het prijsschieten. Het kampen bij het koningsschieten en ringrijden start om 15.00 uur. De prijsuitreiking is om 17.00 uur en om 18.00 uur eindigt de feestmiddag. De feestavond met DJ Niels start vervolgens weer om 20.00 uur met de prijsuitreiking door de burgemeester. Het schuttersfeest eindigt in Loil op dinsdag bij café de papegaai met het leegmaken van het vat van 13.00 tot 17.30 uur.

Schutterij St. Martinus Greffelkamp

In Greffelkamp beginnen de schuttersfestiviteiten vanavond met een rondgang van het bestuur van schutterij St. Martinus naar alle bogenbuurten in de buurtschap. Daarbij wordt aan alle buurten een kratje bier overhandigd en iedereen een fijn schuttersfeest gewenst.

Zaterdagavond zijn er vanaf 18.00 uur schiet- en ringsteekwedstrijden voor de leden van de schutterij. DJ Guus luistert de feestavond muzikaal op. Ook hangt er een groot scherm in de feesttent, waarop de EK-wedstrijd van Oranje tegen Turkije kan worden gevolgd.

Op zondagmorgen vanaf 11.00 uur keuren de juryleden de elf schuttersbogen in Greffelkamp. Om 12.25 uur wordt bij verenigingsgebouw Ons Eigen Ding de vlag gehesen, waarna de majorettes een optreden verzorgen ter ere van de koningsparen. Aansluitend trekt de schutterij na een rondgang door de buurtschap voor de aubade naar het centrum van Didam. Vanaf 20.00 uur is er een feestavond in de tent met muziek van Anderkovver.

Maandagmorgen moeten de schutters al weer om 7.45 uur aantreden voor de afmars naar de Mariakerk in Didam. Hier begint om 8.30 uur de kerkdienst met de vijf Didamse schutterijen. Aansluitend is er een vendelhulde voor het pastorale team. Hierna brengt de schutterij een bliksembezoek aan de bewoners van woonzorgcentrum Meulenvelden. Rond 11.30 uur arriveren de schutters weer op het feestterrein aan de Manhorstweg, waar de koningen de openingssteek en het openingsschot doen. Darna beginnen de wedstrijden voor het koningschap, prijsschieten en ringsteken. Voor de jeugd zijn er kinderspelen en wedstrijden voor de titel van jeugdkoning of -koningin. Rond 16.00 uur worden de nieuwe koningsparen geïnstalleerd. De afsluitende feestavond met toporkest Anderkovver begint om 20.00 uur. De prijsuitreiking is om 20.45 uur.

Schutterij St. Isidorus Oud-Dijk

Voor de seniorenvendeliers, tamboers en het bestuur van schutterij St. Isidorus zijn de festiviteiten maandag al begonnen met het seniorenschuttersfeest bij Jan&Jan. Officieel wordt het schuttersfeest echter pas geopend op zondag om 10.30 uur met het hijsen van de vlag. Na een rondgang door Oud-Dijk trekt ook St. Isidorus voor de gezamenlijke aubade naar Didam. ’s Avonds om 20.00 uur is er een feestavond bij partycentrum Plok.

Maandagmorgen om 7.45 uur verzamelen de schutters zich alweer voor de afmars naar de Mariakerk in Didam voor de schuttersviering en aansluitend de vendelhulde en het defilé. Vervolgens vinden de wedstrijden op het feestterrein aan de Dijksestraat 48 in Oud-Dijk plaats. Hier wordt gestreden om de titels schutters- en ruiterkoning, jeugdkoning en Ster van Isidorus. Bijzonder is het prins(es) schieten voor deelname aan het Europees Schutterstreffen in het Oostenrijkse Mondsee in augustus dit jaar. Het kampen voor het ringrijden begint om 14.00 uur en voor de koningsonderdelen om 15.00 uur. De prijsuitreiking vindt om 20.30 uur plaats bij Plok met aansluitend de feestavond.

Schutterij Wilhelmina Didam

De organiserende en jubilerende schutterij Wilhelmina Didam (70 jaar) begint op schutterszondag al om 9.00 uur met het inrichten van het defiléterrein bij de Mariakerk. Om 12.00 uur verzamelen de schutters zich bij gasterij de Harmonie, waarvandaan zij om 13.00 uur vertrekken naar de koningsparen. Na de vendelhulde voor de koningsparen vertrekt Wilhelmina naar het kerkplein voor het defilé. Vanaf 19.30 uur is er een feestavond bij de Harmonie voor alleen de leden.

Op maandagmorgen is het weer vroeg dag voor de schuttersmis in de Mariakerk. De schutters van Wilhelmina vertrekken om 7.55 uur richting de kerk. Na de mis is er om 9.45 uur een vendelhulde en defilé op het kerkplein. De wedstrijden van schutterij Wilhelmina starten om 11.00 uur op het eigen feestterrein in Didam. Na het ophalen van de koningsparen om 18.30 uur start de afsluitende feestavond voor de leden om 20.00 uur.

Schutterij De Heegh Didam

Voor leden van schutterij De Heegh startte het schuttersfeest vanavond om 19.30 uur met het ophalen van de lidmaatschapskaart en het spaargeld. Op zaterdag wordt het schuttersterrein aan de Van Voorstweg in Greffelkamp opgebouwd. Hier verzamelen de schutters zich zondag om 11.30 uur weer voor het vertrek naar het beschermpaar en de koningsparen. Na de vendelhulde en het defilé op het kerkplein is er vanaf 20.00 uur een feestavond bij zaal Luiking met DJ Jovannie. Tijdens de avond vinden ook de huldigingen van de jubilarissen plaats.

De maandag begint ook voor schutterij De Heegh met de schuttersmis om 8.30 uur in de Mariakerk in Didam. Na de vendelhulde en het defilé vertrekken de schutters naar het wedstrijdterrein, waar om 12.00 uur de schiet- en ringrijdwedstrijden beginnen. Het dagprogramma eindigt om 16.00 uur. Om 18.00 uur treden de schutters alweer aan voor het ophalen van de koningsparen. De feestavond begint om 20.00 uur. De huldiging van de koningsparen, loterij en prijsuitreiking zijn om 21.00 uur.

Op dinsdag is er naast het vat leegmaken vanaf 11.00 uur nog vogel knuppelen voor de dames van schutterij De Heegh. Na de prijsuitreiking eindigt om 15.00 uur ook voor De Heegh het schuttersfeest.

Schutterij De Eendracht

Schutterij De Eendracht viert zoals gebruikelijk haar schuttersfeest in het centrum van Didam. Zij zette vanavond al vanaf 19.30 uur de tent open voor een optreden van Mengelmoes en muziekvereniging De Club. Samen met zanger Reinier Peters laten ze verschillende nummers horen om alvast in de sfeer te komen van het schuttersfeest. Vanaf 22.00 uur is er een schuttersborrel. De toegang is gratis.

Zondag is de feesttent om 13.00 uur open en zorgt DJ Guus voor de muziek. Vanuit de feesttent kan het defilé van alle schutterijen worden gevolgd. Vanaf 20.00 uur houdt De Eendracht hier ook haar feestavond met de populaire feestband Melrose.

Na de schuttersmis, de vendelhulde en het defilé op het kerkplein halen de schutters van De Eendracht om 10.30 uur de koningen op. Vanaf 12.00 uur starten de wedstrijden voor het ruiter- en schutterskoningschap. Robert Pouwels zorgt deze middag voor de muziek. Vanaf 19.00 uur neemt DJ Elmo de feestavond voor zijn rekening. Ook op maandag is de toegang tot de feesttent gratis. 

Het defilé bij de kerk van bovenaf. Foto Rudy Staring