Knutsel je eigen lampion voor optocht en Martinusfeest schutterij St. Martinus

DIDAM – Schutterij St. Martinus viert op zaterdag 12 november weer haar Martinusfeest. Het feest begint met een lampionnenoptocht voor de kinderen en een viering in de Mariakerk. Op zaterdagmiddag 5 november kunnen kinderen tot en met 12 jaar hun eigen feestelijke lampion knutselen in schuttersgebouw Ons Eigen Ding.

Een week later kunnen de kinderen hun lampionnen tonen tijdens de optocht vanaf het schuttersgebouw in de buurtschap Greffelkamp naar de Mariakerk in Didam. “Vroeger was de viering in de Martinuskerk, totdat deze werd afgebroken”, weet Tonnie Peters, sinds dit jaar voorzitter van de commissie die het Martinusfeest organiseert.

“In de kerk wordt het verhaal van Sint-Martinus verteld en speelt onze drumfanfare St. Martinus muziek. Ook is er altijd een collecte voor een goed kinderdoel. De laatste jaren ging de opbrengst naar KiKa, maar we hebben ook een poosje voor praktijkschool De Schakel gecollecteerd en voor de vakantieopvang van Poolse kinderen in Didam.”

Lampionnen
Een mooi onderdeel van de viering is volgens Peters ook het moment dat de koster alle lampen in de kerk uitdoet. “Dan houden de kinderen hun verlichte lampion omhoog en is het de enige keer dat ze in de kerk op de stoel mogen staan. Hierbij vindt ook de prijsuitreiking voor de beste drie lampions plaats.”

De kinderen maken hun eigen lampions tijdens een knutselmiddag in het schuttersgebouw. Eerder gebeurde dit op school en thuis. “Vorig jaar hebben we voor het eerst een knutselmiddag in Ons Eigen Ding gehouden”, vertelt Peters. “Omdat het feest in 2020 vanwege corona niet kon doorgaan en we daardoor veel jubilarissen hadden, die moesten worden gehuldigd, was er geen tijd meer voor een poppenkast na de lampionnenoptocht. Daarom was er als alternatief voor de kinderen een knutselmiddag.”

Die was met een opkomst van vijftig kinderen een groot succes. Maria Peters, de vrouw van Tonnie, maakte vooraf een paar voorbeelden om de kinderen ideeën op te laten doen voor hun eigen lampion. “Vroeger werd er een grote biet of pompoen uitgehold. Hier kwam dan een kaarsje in, dat tijdens de optocht brandde. De lampions werden echter te zwaar en de kaarsjes waaiden vaak uit. Daarom maken de kinderen nu een lampion van papier met een lampje op een batterij erin.”

Programma
Nadat het Martinusfeest ook vorig jaar werd afgelast vanwege corona kan de schutterij het feest in 2022 eindelijk weer vieren. Dit begint zaterdag 12 november om 16 uur met het opstellen en vlag hijsen met de jeugdkoningen Sietse Roes en Imke Rutjes. De drumfanfare speelt hierbij het Wilhelmus. Om 16.15 uur vertrekken de kinderen met lampion in optocht naar de Mariakerk. Hier vindt om 17 uur de viering plaats, waarbij iedereen welkom is. De kinderen en muziek lopen om 18 uur weer in optocht terug naar Ons Eigen Ding. Een deel van de route is daarbij verlicht met fakkels. Om 19.30 uur begint vervolgens de feestavond.

Knutselmiddag
Opgeven voor de knutselmiddag kan via lampionnenoptochtgreffelkamp@gmail.com. Wie mee wil doen, betaalt 2,50 euro als bijdrage voor de knutselattributen. Het schuttersgebouw is gevestigd aan de Manhorstweg 3 in de buurtschap Greffelkamp in Didam. (Eigen foto)