Indrukwekkende busreis naar Berlijn gaat in maart op herhaling

LOIL – De één is sinds een jaar buschauffeur bij Gademan Vervoer. De ander werkt al jaren als docent op het Metzo College in Doetinchem. Afgelopen jaar vonden de Loilenaren Rob Mos en Edwin van Onna elkaar vanuit hun professie in een gezamenlijk activiteit. Samen leidden ze onlangs een groep van 62 toeristen naar en door de Duitse hoofdstad Berlijn.  

Door Natasja Scheerder

Mos reed uiteraard de bus en regelde de 4-daagse reis met overnachtingen in een B&B Hotel nabij Alexanderplatz. Van Onna was de gids en leidde het gemêleerde gezelschap langs de rijke historie van de immense wereldstad. Van alle bezienswaardigheden in het oostelijke stadscentrum tot de Gedenkstätte Berliner Mauer en de Gedächteniskirche in het voormalige westen.

Om het plaatje helemaal compleet te maken werd er op de heenweg een stop gemaakt bij grensovergang Helmststedt-Marienborn, die door de geallieerden Checkpoint Alpha werd genoemd. De terugreis ging via kamp Sachsenhausen, het concentratiekamp dat tijdens de Tweede Wereldoorlog als ‘voorbeeldkamp’ diende en waar de SS’ers werden opgeleid.

Indrukwekkend verhaal

Van Onna vertelde onderweg wat er zich voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog op de verschillende locaties in en rond Berlijn had afgespeeld. Een indrukwekkend verhaal over een stad, die lange tijd door een muur in tweeën werd gescheiden. Een stad ook waar na die Wende de kansen langzaam keerden van het rijke westen tot het nu juist welvarende oosten.

“Met groepen leerlingen van het Metzo College ga ik al vijftien jaar op schoolkamp naar Berlijn”, vertelt Van Onna. “De eerste jaren leidden Nederlandse gidsen, die er woonden, ons door de stad. Zo kwamen we op plekken, waar je als ‘gewone’ toerist niet zo snel komt. Ik nam die routes en verhalen op, ook vanuit mijn eigen fascinatie voor alles wat met de Tweede Oorlog te maken heeft. Die informatie wil ik graag met anderen delen, ook buiten school om, en ze zelf door Berlijn gidsen.”

Nog een keer naar Berlijn

Dat idee werd door Mos opgepikt, die als buschauffeur meer wil dan alleen het rondje om de kerk rijden. Onder de vlag van Leukebusuitjes.nl organiseert hij sinds kort tripjes in binnen- en buitenland. “Berlijn was onze eerste meerdaagse reis, die we helemaal zelf hebben georganiseerd”, zegt hij. En die smaakt naar meer. “Na een geslaagde eerste reis met Edwin als gids, gaan we in maart volgend jaar nog een keer naar Berlijn. Ook omdat we tijdens onze eerste vierdaagse in november niet aan alle vragen konden voldoen.”

Groepsfoto tijdens de eerste reis naar Berlijn in november. Helemaal links Rob Mos en Edwin van Onna in de blauwe jassen.

De eerste boekingen voor maart zijn dan ook al binnen. Deelnemers aan die reis krijgen hetzelfde programma voorgeschoteld als de groep die deze maand meeging. Een meer dan indrukwekkend programma, zeg ik uit eigen ervaring. Waarin ook voldoende ruimte is opengelaten om op eigen gelegenheid de stad in te gaan. Met de kennis en tips van de twee reisleiders kom je echter verder dan alleen de Brandenburgertor, Reichstag en Chechpoint Charlie.

Joodse wijk en kamp Sachsenhausen

Zo bezochten we na aankomst in het hotel op donderdagmiddag 14 november eerst Eastside Gallery, een stukje van de Berlijnse muur dat na die Wende door Duitse kunstenaars werd beschilderd. Daarna werd er gegeten in Markthalle Neun in de wijk Kreuzberg, waar op donderdag onderdak wordt gegeven aan een internationale foodmarkt. Een plek die we als leek nooit hadden gevonden, maar die een smakelijk kennismaking bood met Berlijn.

Vrijdag ging de stadswandeling onder andere langs de highlights in het centrum op de grens van oost en west, zoals de Brandenburger Tor, Unter der Linden, Potsdammer Platz, Checkpoint Charlie en het holocaustmonument ‘Denkmal Juden’. Zaterdag werd met de U-bahn onder andere Gedenkstätte Berliner Mauer en de Gedächteniskirche bezocht. ’s Middag was er een wandeling door de voormalige Joodse wijk met z’n hofjes met kleine galeries, restaurants, winkeltjes en het rijke Joodse erfgoed.

Wandelend door de Joodse wijk.

De busreis terug naar Nederland werd zondag onderbroken met een bezoek aan kamp Sachsenhausen, op zo’n drie kwartier rijden van Berlijn. Het kamp laat ook nu nog de vele gruwelijkheden zien door Hitler en zijn volgelingen in de Tweede Wereldoorlog. Een aangrijpende afsluiting van een prachtige en boeiende vierdaagse naar Berlijn.

Boeken voor 2025

Wie deze reis ook zelf wil ervaren, heeft in maart 2025 nog een kans om mee te gaan. Rob Mos en Edwin van Onna vertrekken dan met Leukebusuitjes.nl op donderdag 27 maart naar de Duitse hoofdstad. De terugreis is op zondag 30 maart. Boeken kan via CaptainTicket. Meer informatie staat op de website van Leukebusuitjes.nl. Hier is eveneens informatie te vinden over de 6-daagse reis naar Krakau en Auschwitz, die in april plaatsvindt in het kader van 80 jaar bevrijding.

Hoofdfoto: Gids Edwin van Onna geeft uitleg bij een stukje Berlijnse muur, dat nog staat.