Hulppakket gemeente voor lokale ondernemers

MONTFERLAND – Om de Montferlandse ondernemers tijdens de coronacrisis te ondersteunen, heeft de gemeente Montferland een hulppakket ingesteld. Zo hoeft de horeca nu niet aan de betalingstermijnen voor de toeristenbelasting te voldoen en kunnen ondernemers uitstel van betaling krijgen van de gemeentelijke lasten.

“Die regelingen zijn vorige week actief geworden en we hebben al veel verzoeken binnengekregen”, zegt wethouder Martin Som. “Daarnaast hebben we de bijzondere bijstand voor zelfstandigen, de zogenaamde Tozo-regeling, waarmee we zelfstandigen helpen om in het levensonderhoud te voorzien. Ook verstrekken we kredieten in de vorm van een lening tot ongeveer 10.000 euro.”

Vorige week hadden zich voor beide regelingen al 530 ondernemers gemeld, waarvan (tot dan) 359 aanvragen formeel zijn geworden. “Tot vorige week woensdag hadden we 86 aanvragen in behandeling”, vertelt Som. “Het merendeel vraagt een bijdrage om in het eigen levensonderhoud te voorzien, een enkeling heeft een aanvraag gedaan voor een krediet.”

Koop lokaal
Daarnaast heeft de gemeente afgelopen week in samenwerking met Gastvrij Didam ook een online portaal geopend, waarop lokale ondernemers hun producten kunnen aanbieden. Zo kunnen ondernemers op www.kooplokaalmontferland.info hun eigen webshop inrichten. “Daarmee willen we de consument stimuleren om zoveel mogelijk lokaal te kopen, zodat de winkels kunnen blijven bestaan. Koop bijvoorbeeld geen boek bij Bol.com, maar bij een lokale ondernemer.”

Verder probeert de gemeente nog op diverse andere manieren een bijdrage te leveren aan de lokale economie. Ze betaalt bijvoorbeeld sneller haar facturen en probeert de bestelling van materialen en producten naar voren te halen. “Verder denken we mee met organisatoren van evenementen hoe om te gaan met uitstel en afgelastingen. Mensen in de bijstand proberen we, ondanks dat dit nu lastig is door de coronacrisis, toch ergens aan het werk te krijgen.”

Winkeltijden
Ook werden de winkeltijden in het paasweekend verruimd, voor meer spreiding van de klanten. Som: “Dit doen we tijdens Hemelvaartsdag en eerste en tweede pinksterdag opnieuw. Zo mogen winkels op die dagen van 8 tot 20 uur open zijn. Of ze dat ook doen, is aan de winkeliers zelf.”