GIESBEEK – Het is er gemoedelijk en intiem. Bijna iedereen kent elkaar en daardoor is de betrokkenheid bij Het Binnenrijk groot. “Dat maakt deze locatie uniek”, vindt teamcoördinator en verpleegkundige Tamar Sanders van Diafaan. Ze werkt pas sinds mei in de kleinschalige woonvoorziening middenin het dorp Giesbeek. “Maar ik voel me hier al helemaal thuis.”
Diafaan heeft in Het Binnenrijk achttien verpleeghuisplaatsen en twaalf woonzorg appartementen. Ook Laris verhuurt er achttien woonzorg appartementen. “Het is een kleine locatie met relatief weinig plekken”, zegt Sanders. “Het grote voordeel daarvan is dat het personeel alle cliënten kent en andersom. Het is heel overzichtelijk. Daarbij zitten we zeer centraal en in een prachtige omgeving. Het dorp en alle faciliteiten zitten om de hoek.”
Faciliteiten
De bewoners en het personeel kunnen dan ook dicht bij huis hun boodschappen doen. “Op de psychogeriatrische afdeling werken we in kleine huiskamers, waar onder andere samen wordt gekookt. Daarvoor halen we af en toe verse producten in het dorp samen met de cliënten. Dat willen we graag vaker doen, maar daarvoor zijn vrijwilligers nodig”, vertelt Sanders. In elke huiskamer wonen zes cliënten, die samen met een verzorgende de dagelijkse dingen doen. “De zorg zit er heel erg kort op. Dat functioneert prima.”
Naast de faciliteiten in het dorp heeft Het Binnenrijk ook de beschikking over een aantal eigen voorzieningen. Zo is er een restaurant, waar de bewoners van een warme maaltijd kunnen genieten, en is er voor de pg-afdeling een prachtig opgezette binnentuin. Verder worden er regelmatig activiteiten georganiseerd.
“Vrijdag was er een barbecue voor alle cliënten, medewerkers en vrijwilligers. Die werd muzikaal opgeluisterd door een accordeonist. Daarnaast organiseren we wel eens een grote bingo en zijn er wat activiteiten van verenigingen. Het koor repeteert bijvoorbeeld in Het Binnenrijk en treedt er af en toe op.”
Sanders wil in de toekomst echter nog meer de binding met de omgeving zoeken. Verenigingen, instellingen en omwonenden moeten volgens haar makkelijker de weg naar Het Binnenrijk vinden. “Het zou mooi zijn als groep 8 van de basisschool volgend jaar bijvoorbeeld de eindejaarsmusical hier opvoert”, zegt ze.
“Maar we willen ook meer met de cliënten naar buiten. Een dagje naar Burgers’ Zoo, het Openluchtmuseum of een keer een kijkje nemen bij een fruitteler of op de boerderij. Die activiteiten worden nu in gang gezet. Het initiatief daarvoor ligt bij de zelfsturende teams. In overleg met de cliënten en hun familie mogen ze zelf bedenken waar ze naartoe willen. En als ze terugkomen, bakken we pannenkoeken of laten we Chinees of een patatje met een softijsje van ‘t Muldershuus na bezorgen.”
Bewoners
Paula Erenst (81) en Jantje van Norel (88) wonen pas kort in Het Binnenrijk, maar hebben het er prima naar hun zin. “Ik kom uit Duiven en vind het hier fantastisch”, zegt mevrouw Erenst. “Het is heel gemoedelijk, iedereen kent elkaar, of je nu in de keuken of in de huishouding werkt.” Mevrouw Van Norel is het met haar eens. “Het is een prima plek.” Toch is haar verblijf in Het Binnenrijk maar tijdelijk. “Ik wacht op een plaats in Hamerstaete in Westervoort, vlakbij huis en bij mijn man.”