DIDAM – Joost Opdenoordt van Kookstudio Joost Kookt laat bezoekers aan de streekproductenmarkt op Didam op Stelten zondag gratis proeven van producten die op ambachtelijke wijze zijn gefokt, geteeld en gekweekt. De gerechtjes worden live bereid.
Joost vindt het een voorrecht om met pure en biologische producten te werken, waarmee hij nieuwe gerechten creëert. Smaak en structuur staan daarbij centraal. De basis van een goed gerecht vormen de ingrediënten. Die producten haalt hij uit de streek en uit zijn eigen moestuin, waar hij groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen kweekt.
Zijn kookkunsten leerde Joost Opdenoordt bij Toine Smulders van Villa Copera, bij de Steenen Tafel in Borculo en de Librije in Zwolle. Joost maakte ook wereldreizen naar Australië en Nieuw-Zeeland om er meer te leren over puur koken. Voor zijn afstudeerproject verdiepte hij zich in de invloed van kleur en structuur op de smaak van producten, die vaak bepaald wordt door E-nummers. Niet alle E-nummers zijn trouwens chemisch, bijvoorbeeld de natuurlijke rode kleurstof van biet wordt ook als E-nummer verwerkt in voedsel.
In 2013 begon Joost zijn eigen Kookstudio. In Tolkamer, maar ook bij mensen thuis geeft hij workshops. Hij bereidt als privé kok aan huis of op bijzondere locaties lunches en diners en verzorgt exclusieve catering, zowel zakelijk als particulier. Kijk voor meer informatie op www.joostopdenoordt.nl en op www.didamopstelten.nl.