DIDAM – De gemeente Montferland wil de inwoners meer betrekken bij haar beleid. Dat gebeurde tot voor kort vooral via de dorps- en wijkraden. “Maar niet iedereen voelt zich vertegenwoordigd door de wijk- en dorpsraden”, ziet wethouder Ruth Mijnen.
“Daardoor bereiken we niet altijd alle inwoners. Het Centrumplan Didam is hiervan een goed voorbeeld. Bij de totstandkoming van het plan waren drie wijkraden vertegenwoordigd, maar uiteindelijk bleek toch dat veel mensen zich niet gehoord voelden. Dat willen we in het vervolg anders doen. Bovendien zijn er wat ‘blinde vlekken’. Met name in Didam, waar niet overal een wijkraad actief is.”
Omdat het bestaande beleid wijk- en kerngericht werken per 1 januari is komen te vervallen, onderzoekt de gemeente hoe het beleid de komende jaren kan worden voortgezet. Om de waarde van de wijk- en dorpsraden te benadrukken, vindt ze het daarbij wel belangrijk om een aantal onderdelen van het huidige beleid te behouden.
“We bekijken wat we al hebben en wat we nog missen”, legt Mijnen uit. “Met als doel het huidige beleid meer te optimaliseren en daardoor meer mensen te bereiken. Hier betrekken we ook de wijk- en dorpsraden bij. Voor we onze inwoners benaderen om te horen waar behoefte aan is, vragen we de wijk- en dorpsraden om advies. Zij worden ook weer betrokken bij de uitkomsten van het onderzoek.” Ook wil de gemeente de ondernemers meenemen in haar plannen. “Om zo tot een integraal beleidsplan te komen, waarin we niemand vergeten.”
Mijnen ziet daarin nog wel steeds een belangrijke rol weggelegd voor de wijk- en dorpsraden. “Zij zijn onze oren en ogen voor wat er in de dorpen en wijken speelt. Ze hebben ook een sterke rol in de gemeenschap. Maar ze zijn niet democratisch tot stand gekomen, waardoor ze niet de hele bevolking kunnen vertegenwoordigen. In ons nieuwe beleid proberen we alle inwoners mee te nemen en ruimte te bieden.”