DIDAM – In 2017 was het precies 110 jaar geleden dat Nol Tinneveld werd geboren en was het bovendien 40 jaar na zijn overlijden. Dit waren voor de Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD) mooie aanleidingen om in haar jaarboek Oaver Diem een artikel op te nemen over de ‘stem en het cultureel geweten van de Liemers’.
“Op dit moment wordt er veel gesproken over en gedaan aan de promotie van de Liemers, maar Tinneveld deed dat in die tijd al”, zegt auteur Theo te Wil. “Samen met Westervoorter Ton van Dalen – net als hij onderwijzer – legde hij de basis voor de geschiedschrijving over de streek. Zonder hen was er veel van historie van dit gebied verloren gegaan.”
Tinneveld spande zich tot aan zijn dood in 1977 in om de kennis van en belangstelling voor de historie van de Liemers in het algemeen en Didam in het bijzonder te promoten. Hij stond daarmee ook aan de basis van de huidige OVD. “Een aantal Didammers nam in 1987 het besluit om het levenswerk van Nol Tinneveld onder de aandacht van de Didamse mensen te brengen en uit te dragen. Dat betekende de oprichting van de OVD”, weet Te Wil.
Respect
De huidig voorzitter van de vereniging heeft dan ook veel respect voor het werk van Tinneveld. Dat werd alleen maar meer bij het schrijven van het artikel over de Didammer. Te Wil: “In die tijd was er helemaal niks. Je kunt je haast niet voorstellen dat iemand met de middelen van toen zoveel informatie over het verleden van de Liemers naar boven kreeg. Als hij de archieven indook, noteerde hij alles op kladjes. Een kopieerapparaat, camera en internet waren er toen nog niet.”
Uit die ‘kladjes’ ontstonden tal van publicaties. Zo schreef Tinneveld in 1973 de Toponomie van Didam, maar publiceerde hij ook allerlei dialectverhalen van mensen uit de Liemers. Bovendien verschenen er vanaf 1946 tot aan zijn dood in weekblad ‘De Liemers’ honderden artikelen van zijn hand over de historie van Didam en de Liemers.
Onderwijs
Zijn gedrevenheid kwam voort uit zijn werk als onderwijzer. In 1931 kreeg Tinneveld een vaste aanstelling aan de openbare lagere school in Nieuw-Dijk. “Hij wilde heemgericht onderwijs gegeven, gericht op de omgeving van het kind”, vertelt Te Wil. “Hiervoor waren echter geen boeken beschikbaar. Daarom moest hij zelf op onderzoek uit. Daarnaast was hij ook erg begaan met de archeologie van Didam. Zo legde hij in de jaren dertig de basis voor zijn cultuurhistorische verzameling.”
Overige artikelen
Naast het artikel over Tinneveld staan er nog elf artikelen over de voormalige gemeente Didam in het 33ste jaarboek van de OVD. Omdat het in 2018 honderd jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog eindigde, schreef Willie Thijssen hierover een verhaal met enkele Didamse aspecten. De werkgroep Genealogie maakte een artikel over de familie Wenting op boerderij ‘De Hoge Lucht’ in Greffelkamp.
Verder kwam er van de hand van gastauteur José Rasing een artikel over de ruitersport in Didam en schreef Dinie Teelen een verhaal uit haar familiealbum. De werkgroep Boerderijen beschreef boerderij De Melder in Nieuw-Dijk en van Herman Makkinga kwam een artikel over de Mariakerk, de dorpskerk door de eeuwen heen.
Van de tweede gastauteur Herman Teunissen staat het artikel ‘Stroomt er blauw bloed door de aderen van de familie Mom?’ in het boek. Jan Beursken zorgde voor twee verhalen, over het Nieuw-Dijkse Jeugdwerk en de geneeskundigen in Didam. Uit Loil kwam het artikel ‘Het Hessensche Goed – De Ulenpas’ van Tom van Alst. Henk Stevens beschreef tenslote de bijzondere ontmoeting van de familie Lanters uit Nieuw-Dijk met hun Joodse onderduikster Truus Stern-van Zuiden, begin dit jaar.
Presentatie
De OVD presenteert het jaarboek Oaver Diem donderdagavond 19 april tijdens haar jaarvergadering bij Jan&Jan aan het Lieve Vrouweplein in Didam. Vanaf vrijdag is het boek ook te koop bij Bruna en de OVD. Wie geen lid is van de OVD betaalt 10 euro voor het jaarboek. Kijk voor meer informatie op de website van de vereniging.