Drumfanfare St. Martinus draait door met origineel jubileumfeest

DIDAM – Als je drumfanfare 75 jaar wordt, hoe vier je die mijlpaal dan? Niet met een oubollige feestavond wisten de muzikanten van drumfanfare St. Martinus Greffelkamp. Dus gaven ze de jongelui van de vereniging de vrije hand voor de organisatie van een origineel topfeest. Met succes. Binnen vier uur waren alle kaarten uitverkocht.

Ellen Weijenbarg (27) en Guus Meurs (20), beiden lid van de drumfanfare, riepen daarbij de hulp in van Reinier (20) en Siemen (18) Peters. De twee broers dragen niet alleen Greffelkamp, maar ook de muziekvereniging een warm hart toe, en weten bovendien hoe ze een feestje moeten organiseren. Na een avond brainstormen was het idee voor Doorgedraaid geboren, een festivalachtig tentfeest voor jong en oud.

Alle muziekgenres
“Het idee ligt er al langer en is samen met Ellen en Guus verder ingevuld”, zegt Siemen. “Op het podium staat een rad. Door hier aan te draaien, bepalen we het muziekgenre. Dat gaat van piratenmuziek en Nederlandstalig tot foute muziek, billentrillers en hardstyle. De muziek wordt afwisselend gedraaid door DJames, DJ Harrie Karnestyle, DJ Guus en Luchtkeet FM.”

Met het feest wil de organisatie niet alleen een originele invulling geven aan het jubileum van de drumfanfare, maar ook Greffelkamp op de kaart zetten. Het publiek wordt dan ook de hele avond vermaakt in de gezelligste ‘kroeg’ van Greffelkamp.

“Die sfeer proberen we een beetje te creëren”, vertelt Reinier. “We staan dan wel in een grote feesttent, maar mensen moeten het gevoel hebben dat ze in de kroeg zitten.” Daarbij gebeurt er de hele avond van alles op het podium. Guus: “En we hebben een heuse begin- en eindshow. Mensen die later komen dan 20.30 uur missen echt wat.”

Volle feesttent
Met het feest heeft de drumfanfare nu al haar doel bereikt. Ze weet in elk geval dat het jubileum in een volle feesttent wordt gevierd. “De ervaring uit het verleden was dat het heel moeilijk was om de feesttent hiervoor vol te krijgen”, weet Ellen. “We hebben daarom via Facebook ook bewust een beetje de spanning opgevoerd. Zo hebben we bewust niet meteen alle informatie prijsgegeven en de start van de kaartverkoop al een week van tevoren aangekondigd. In de hoop dat mensen er voor gingen zitten om snel kaarten te bestellen. En dat is gelukt, want we waren binnen vier uur uitverkocht.”

Toch hoopt de vereniging dat er nog wat extra kaarten beschikbaar komen. Volgens de huidige coronaregels zijn er bij evenementen met maximaal 500 bezoekers geen verdere beperkingen en is er ook geen negatieve coronatest nodig. Reinier: “Het feest is pas op 7 mei, dus misschien is er straks wel meer mogelijk en komen er meer kaarten in de verkoop. Houd daarom de Facebook-pagina van Doorgedraaid goed in de gaten.”

Jubileumconcert
Naast Doorgedraaid houdt de drumfanfare op zondag 8 mei nog een eigen concert. Op zondag 8 mei worden er vanaf 14 uur oude en nieuwe stukken gespeeld. “We spelen muziek waar de leden goede herinneringen aan hebben”, vertelt Feike Peters. “Zo brengen we een repertoire ten gehore met nummers die we door de jaren heen hebben gespeeld.”

Voor Simon Kleinjan is dit het eerste concert bij zijn nieuwe vereniging, dat hij mag dirigeren. “Door corona is het voor ons ook lang geleden dat we een concert hebben gehouden”, zegt Jan Lankhorst. “Tijdens het schuttersfeest in oktober hebben we nog wel opgetreden, maar ons laatste concert was ruim twee jaar geleden. Het wordt daarom in alle opzichten een bijzonder jubileumweekend.”

De toegang tot het concert is gratis en iedereen is welkom, maar vol is vol. Na afloop is er nog een afterparty met de Liemers Böhmische. De feesttent staat aan de Manhorstweg 3a, naast het verenigingsgebouw van de drumfanfare en schutterij, en gaat een half uur voor aanvang open.

Foto: v.l.n.r. Reinier Peters, Guus Meurs, Siemen Peters en Ellen Weijenbarg houden op 7 mei het festivalachtige jubileumfeest Doorgedraaid in de gezelligste ‘kroeg’ van Greffelkamp.