Dorpshuizen ontvangen subsidie voor coronaproof maken van panden

MONTFERLAND – Om de dorpshuizen in Montferland te helpen heeft de gemeente met succes een beroep gedaan op de provinciale subsidieregeling ‘COVID-19 Overbrugging gemeenschapsvoorzieningen’. In totaal is er ruim 36.000 euro verdeeld over de dorpshuizen, die hiertoe een verzoek hadden ingediend.

Daarmee kunnen dorpshuizen diverse aanpassingen doen aan hun panden. Er wordt vooral gewerkt aan de toegankelijkheid en het coronaproof maken van de dorpshuizen. Zo gaat Nieuw-Dijk de toegankelijkheid van dorpshuis de Meikever verbreden en verbeteren. In Loil worden diverse aanpassingen gedaan aan de binnenkant van het dorpshuis. Er worden airco’s aangepast, komen mobiele automatische desinfectiezuilen, mobiele kapstokken en spatschermen.

Ook Kilder doet een aanpassing om het dorpshuis coronaproof te maken. In het dorp schaffen ze een desinfectiezuil aan. In Zeddam wordt de ventilatie van het dorpshuis aangepast. Ten slotte komt er in Dorpshuis ‘De Braempt’ in Braamt ook een desinfectiezuil en contactloze dispenser.

Belangrijke voorzieningen
Dorpshuizen en wijkcentra zijn belangrijke gemeenschapsvoorzieningen, die bijdragen aan de leefbaarheid. Door de COVID-19 maatregelen moesten veel gemeenschapsvoorzieningen sluiten. Met deze subsidie kan de gemeente Montferland gemeenschapsvoorzieningen helpen te investeren in toekomstbestendige maatregelen of onderzoek laten doen naar de vitaliteit en toekomstbestendigheid van één of meer gemeenschapsvoorzieningen.

“Met deze subsidie kunnen onze kernen hun dorpshuizen zó aanpassen dat de dorpsbewoners straks, als de coronamaatregelen verder versoepelen, weer veilig samen kunnen komen”, zegt wethouder Oscar van Leeuwen. “Het is goed om te zien dat er zo hard gewerkt wordt om fysiek samenkomen op een veilige manier weer mogelijk te maken.”

Foto: Het dorpshuis in Zeddam ontvangt subsidie voor het aanpassen van de ventilatie.