Dieks café en cafetaria De Viersprong wordt weer in oude glorie hersteld

NIEUW-DIJK – Op 15 maart 2020 ging de pin erop. Door de uitbraak van het coronavirus moest alle horeca in Nederland sluiten. Ook café Tante Dies. Sindsdien was het stil in de Nieuw-Dijkse kroeg. Tot vorige week vrijdag. René Derksen nam de horecagelegenheid over om haar weer in oude glorie te herstellen.

De komende maanden laat de Nieuw-Dijkse ondernemer het pand radicaal verbouwen. Eén of twee weken voor het carnaval gaan de deuren dan eindelijk weer open. “Ik ben hier grootgebracht”, zegt Derksen. “Ik kom al sinds mijn veertiende in de kroeg, inmiddels ben ik 52. In dit pand liggen zoveel emoties, niet alleen van mij, maar van de meeste Diekse mensen. We zijn er allemaal mee opgegroeid en hebben alleen maar mooie herinneringen.”

Daarom mocht het café, de cafetaria en slijterij van Derksen ook niet verloren gaan voor het dorp. Vorige week vrijdag nam hij het pand over van de vorige eigenaar, Ferdinand Baakman, om het weer in ere te herstellen. Zaterdagmorgen werd er al direct gestart met de verbouwing. Inmiddels zijn de kroeg en cafetaria grotendeels gestript.

Ouderwets
“We willen het oude interieur deels behouden”, vertelt Maarten Berendsen (27), die al een thuisbar heeft en de kroeg gaat runnen. Zijn oom Hans (62) wordt verantwoordelijk voor de snackbar. Maarten Kroesen (54) springt, waar nodig, achter de schermen bij. “De bar en het aquarium erachter blijven behouden. We fineren de bar wel opnieuw en de achterwand wordt bekleed met vloerbedekking. De lampjes boven de bar blijven hangen, maar krijgen nieuwe kapjes. Verder komt er weer een nieuwe stamtafel in het café met een grote glas-in-loodlamp erboven.”

Het pand houdt grotendeels zijn ouderwetse uitstraling, al wordt het wel helemaal aangepast aan de eisen van deze tijd. Zo wordt de hele ruimte geluidsdicht gemaakt, gaat het gas eruit, komt er een warmtepomp en wordt het dak vol gelegd met zonnepanelen. “In de cafetaria gaan we elektrisch bakken”, zegt Hans.

Uitbreiding
Ook wordt er ruim zeventig vierkante meter aangebouwd. Derksen: “De cafetaria breiden we naar achteren uit en het café krijgt aan de achterkant een grote serre, waar we feestjes kunnen houden. Hier komt ook een tweede biljart, dat we in de vloer kunnen laten zakken. Tussen het café en de serre plaatsen we een schuifwand, zodat we de ruimtes kunnen scheiden.”

De eigenaar en uitbaters willen de verenigingen weer een plek bieden in het café en er regelmatig activiteiten en evenementen organiseren. Niet alleen de biljarters, maar ook de darters kunnen straks weer terecht in de kroeg. Berendsen: “Verder willen we de vrijdagmiddagborrel invoeren, een aantal televisies plaatsen waarop de Formule 1 en voetbal kan worden bekeken, maar ook activiteiten voor de ouderen organiseren. Daarnaast is het idee om elke maand een evenement(je) te houden. De kroeg moet voor de hele Diekse bevolking weer een vertrouwde plek worden, zoals het altijd was.”

Historie
De huidige naam Tante Dies wordt daarom weer veranderd in De Viersprong. Zo heette het café tot vijftien jaar geleden, toen Baakman het overnam van Hans en Leen Raben. Zij runden het café veertig jaar lang. Baakman veranderde de naam in Tante Dies, verwijzend naar de moeder van Hans Raben, die het café begin jaren vijftig van de vorige eeuw bouwde.

“Drie generaties zijn in Nieuw-Dijk opgegroeid met De Viersprong en Tante Dies”, weet Derksen. “Onze ouders, wij en onze kinderen. Het is mooi dat straks ook onze kleinkinderen hier weer naartoe kunnen.” Zo hebben ook de drie uitbaters elk hun eigen herinneringen aan de kroeg en cafetaria.

“Onze vriendengroep, Porresprong, is hier ontstaan, net als veel Nieuw-Dijkse vriendengroepen”, vertelt Hans. “De naam is een combinatie van Porrendarp, waar we onze carnavalswagens bouwden, en De Viersprong. Kroesen groeide niet op in het dorp, maar komt al wel sinds 1998 in het café. ,,Toen zaten Hans en Leen Raben er nog op.” Berendsen is vooral bekend met Tante Dies. “Ferdinand nam het vijftien jaar geleden over toen ik 12 was. Ik kwam ook al bij De Viersprong, maar alleen om pa uit de kroeg te slepen, haha. Nu mag ik het café zelf runnen en kan ik van mijn hobby mijn werk maken.”

V.l.n.r. Maarten Berendsen, Maarten Kroesen en René Derksen in het inmiddels gestripte café. Foto Jan van den Brink