De Sökkels en De Rakkers na schuurbrand weer onderdak

DIDAM / LOIL – In 2015 verwoestte een brand de schuur van Gerard en Gerda de Kinkelaar aan de Heeghstraat in Didam. Een drama voor de getroffen familie, maar ook voor de carnavalsgroepen De Sökkels en De Rakkers. Zij zagen hun bouwlocatie in rook opgaan. Met  behulp van het fonds huisvesting carnavalsgroepen hebben ze er nu echter weer onderdak.

Carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers kreeg in 2017 een subsidie van 49.000 euro van de gemeente Montferland om wagenbouwers met een huisvestingswens of -probleem te faciliteren. De vereniging besloot de subsidies over meerdere bouwlocaties te verdelen. Carnavalsgroepen konden een bedrag van maximaal 7000 euro aanvragen om een schuur geschikt te maken voor het bouwen van carnavalswagens. “De ruwbouw van de schuur komt voor rekening van de eigenaar zelf”’, zegt oud-voorzitter Geert Korte.

Inrichting
Vier groepen maakten inmiddels gebruik van de regeling, waaronder De Rakkers en de Sökkels. Zij gebruikten het geld onder andere voor het plaatsen van een grote roldeur in de schuur, waardoor de wagens makkelijk naar buiten kunnen worden gereden. Ook werd er een toiletruimte gebouwd, krachtstroom en speciale verlichting aangelegd en op de zolder kwam een kantine.

“Beide groepen hebben ook meegeholpen bij het bouwen van de schuur”, vertelt Harm Peters van carnavalsgroep De Sökkels. “Het is de schuur van Gerard en Gerda en zij bepaalden wat er werd gebouwd, maar wij hebben wel meegedacht over de inrichting. Alles wat nodig is voor het bouwen van een carnavalswagen is nu in de schuur aanwezig.”

Waar voor de brand een lange, smalle varkensschuur stond, is nu een hoge, brede schuur teruggebouwd. Daarmee is er niet alleen een ideale bouwlocatie voor de twee carnavalsgroepen gecreëerd, maar ook een perfecte schuur voor de familie De Kinkelaar. “Ik gebruik de schuur vooral voor houtopslag, om te klussen en voor mijn andere hobby’s”, zegt Gerard de Kinkelaar. “Het uitgangspunt was echter om een toekomstbestendige schuur te bouwen, die voor meerdere doeleinden kan worden gebruikt.”

Noodzaak
De Rakkers bouwden voor de optocht in 2018 al de eerste carnavalswagen in hun nieuwe onderkomen. Toen was de schuur echter nog niet helemaal klaar. De Sökkels keerden afgelopen jaar terug. “Voor ons was de noodzaak groter”, vertelt Arjan Schuurman van De Rakkers. “Het eerste jaar na de brand hebben we gebouwd aan de Toppegaaiweg bij de familie Driessen. Het tweede jaar konden we echter niet op één locatie terecht en zaten we overal en nergens. We waren dan ook blij dat we weer terug konden naar Gerard en Gerda.”

Voor De Sökkels lag dat anders. Peters: Wij kwamen bij Jan Rasing aan de Truisweg in een warm nest terecht. Daar hebben we een paar jaar samen gebouwd met de Rakkenakkies, waarmee we twee keer eerste werden bij de Halfvastenoptocht in Angerlo en één keer eerste in Loil in de categorie zelfrijdende wagens. Dit jaar bouwen we ook nog samen, zij aan de Truisweg en wij aan de Heeghstraat.”

Beide groepen zijn blij dat ze weer terug zijn bij de familie De Kinkelaar. Vooraal De Rakkers weten nu wat ze de afgelopen jaren hebben gemist. “Dat zie je ook direct terug in de wagen”, vinden Peters, De Kinkelaar en Korte. “De Rakkers hebben echt gigantische stappen gemaakt. Waar er voorheen een verijdelde kroeg werd gebouwd, staat er nu een echte wagen met drie koppen en draaiende delen. Als de faciliteiten goed zijn, kun je ook wat moois maken.”

Subsidie
Ook de carnavalsgroepen De Snotapen en De Draodnagels ontvingen inmiddels 7000 euro uit het fonds huisvesting carnavalsgroepen. Zij gebruikten het geld voor de verbouwing van een loods aan de Truisweg in Loil. “Op dit moment loopt er nog één aanvraag”, vertelt Korte. “Daarna hebben we nog 14.000 te besteden voor in elk geval twee bouwgroepen.”

Foto: Links de wagen van De Rakkers, rechts die van De Sökkels. Op de achtergrond de nieuwe bouwschuur.