De 11jes viert verlaat 55-jarig jubileum tijdens eerste zomercarnaval

NIEUW-DIJK – Het pinksterweekend staat voor carnavalsvereniging De 11jes uit Nieuw-Dijk niet alleen in het teken van het eerste zomercarnaval ooit. De Nieuw-Dijkse carnavalisten vieren ook een jubileum. Een verlaat carnavalsjubileum weliswaar, want al in 2021 bestond De 11jes 55 jaar.

Maar dat kon toen, net als veel feestjes, niet doorgaan. “Het plan was toen om al in 2020 af te trappen met de jubileumpronkzitting, in 2021 gevolgd door het carnaval”, vertelt voorzitter Gemma Harmsen. “Beiden werden afgelast vanwege corona. Aan het carnaval was ook een jubileumfeest met diner gekoppeld voor het kader. Die werd verschoven naar het carnaval in maart dit jaar, in combinatie met een verbroederingsavond met de andere Didamse verenigingen.”

Wederom gooide de pandemie echter roet in het eten en ontstond het idee voor een zomercarnaval. De optocht en het carnavalsfeest werden in samenspraak met De Vrolijke Drammers uit Loil verplaatst naar het pinksterweekend. “De vraag was alleen ‘wat doen we met het jubileum?’”, zegt Harmsen. “Vieren we het dan alsnog of niet meer? We wilden het echter niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom is er vrijdagavond, voorafgaand aan het zomercarnaval, eerst een diner voor alle commissies, die actief zijn voor De 11jes. Daarna worden er verenigingsfoto’s gemaakt en afsluitend is er een receptie.”

Jubileummagazine
Dit wordt georganiseerd door een commissie, bestaande uit oud-bestuursleden van De 11jes. Zij hebben ook een jubileumuitgave van het carnavalsmagazine de 11sevier uitgebracht, die ze vrijdagavond presenteren en daarna verspreiden onder alle leden, sponsors en relaties. “Het is geen boekwerk geworden, waar we geld voor vragen, maar een heel beeldend en kleurrijk magazine. Er zijn onder andere foto’s in opgenomen van alle prinsen en carnavalsgroepen. Daarnaast staan er vijf interviews in, waarin een 11-, 22-, 33-, 44- en 55-jarige vertellen hoe zij carnaval beleven.”

Het weekend wordt zaterdagavond vervolgd met een jubileumparty bij Juffrouw Tok. Dit feest is gratis toegankelijk voor de leden en sponsoren. Andere belangstellenden kunnen online een ticket kopen via de website van De 11jes. De band Wahnsinn verzorgt de muziek en er is een speciaal optreden van Poar Neem’n.

Carnavalsoptocht
Zondag is er een speciale editie van de carnavalsoptocht in Didam met aansluitend een afterparty bij Juffrouw Tok. “We verwachten dat er zo’n veertig groepen vanuit Nieuw-Dijk deelnemen aan de optocht”, zegt Harmsen. “Normaal zijn dat er ongeveer zestig, maar er komen nu natuurlijk ook geen groepen van buiten Loil, Didam en Nieuw-Dijk. Er zijn wat wagens gebouwd of geüpdatet. Op onze bouwlocatie bij Kummeling is in de winter al gebouwd.”

De grote en kwaliteit van de wagens is wel wat minder dan we doorgaans van de bouwers in Nieuw-Dijk en Loil gewend zijn, is de verwachting. “Maar daar gaat het nu niet om. Voor ons is het vooral belangrijk dat de groepen de animo voor het bouwen niet verliezen. Als we nu niets hadden gedaan, dan hadden we drie jaar stilgestaan. Het zomercarnaval en de optocht organiseren we vooral voor de verbinding en verbroedering. Zo willen we het dorp levendig houden. Volgend jaar hopen we weer gewoon een wintercarnaval te houden.”