Buurtschap Greffelkamp weekend lang het domein van DJ’s en piraten

DIDAM – De buurtschap Greffelkamp is komend weekend in de ban van niet één, maar twee grote tentfeesten. Zorgen zeven DJ’s zaterdag voor een avond vol muzikaal spektakel tijdens het Doorgedraaid Feestival, zondag wordt het podium gevuld met legendarische piratenartiesten en lokale piratenzenders voor het Piraten Café.

Beide evenementen worden georganiseerd door de Stichting Heavig. Een nieuwe organisatie ontstaan na het succes van het Doorgedraaid Tentfeest twee jaar geleden tijdens het 75-jarig jubileum van drumfanfare St. Martinus in Greffelkamp. “De basis van toen is hetzelfde gebleven”, vertelt Siemen Peters. “Op het podium staat zaterdagavond een rad. Door hier aan te draaien bepalen we het muziekgenre, dat diverse lokale DJ’s laten horen. Van foute partymuziek tot boerenrock.”

Stichting Heavig

Verder is alles nieuw. De organisatie, het terrein en de doelgroep. Zo werd er vorig jaar een stichting opgericht. Deze bestaat naast Siemen Peters, uit Reinier Peters, Ellen Weijenbarg en Guus Meurs, die er in 2022 ook al bij waren, Thomas Lenderink, Bas Bolk, Tim Koppenol, Luc Peters, Meindert Peters, Waldo Wijnholts, Willem Roosendaal en Siebe Gies. Zij stelden zich bij de oprichting ten doel om elk jaar een evenement te organiseren, waarmee ze iets willen bijdragen aan de lokale gemeenschap.

“Twee jaar geleden hoefden we alleen het feest te bedenken, nu moesten we helemaal op nul beginnen”, zegt Siemen. Zo verhuisde de feesttent niet alleen van het schuttersterrein naar een weiland aan de Loilderhofweg in Greffelkamp, maar moesten er ook vergunningen en een verkeersplan komen. Daarbij ontbrak het op de nieuwe locatie aan alle faciliteiten en lag de inrichting van het terrein en de feesttent volledig bij de stichting.

Doorgedraaid Feestival

Siemen: “We leggen de lat hoog en willen meer dan een gewoon tentfeest organiseren.” De zaterdagavond zit dan ook vol verrassingen. “Er staan steeds twee DJ’s op het podium om wat meer interactie met het publiek te creëren. Zij draaien niet standaard alleen plaatjes, maar laten ook elke vijf minuten wel wat gebeuren op het podium. De hele avond zit vol gekkigheid. Er is een exclusieve show met Roel Staarink en we sluiten af met een spectaculaire eindshow.” De line-up bestaat verder uit DJ Niels, Caplox, DJ Hielke, Papi Sebasto, DJames en DJ Guus.

Stichting Heavig richt zich dit keer niet alleen op het lokale publiek, zoals in 2022, maar ook op de regio. Met succes. Was Doorgedraaid Feestival al binnen twee weken volledig uitverkocht, voor het Piraten Café werden afgelopen week de laatste kaarten verkocht. Zowel zaterdagavond als zondag is de feesttent gevuld met 750 bezoekers.

Piraten Café

Op zondag 7 april komen er vooral liefhebbers van piratenmuziek naar Greffelkamp. Dan vindt voor het eerst het Piraten Café plaats, naar voorbeeld van grote piratenevenementen als de Twentse Piraten Party in Rossum en voorheen TV Team Nieuwleusen.

“Vanuit Loil gaan we al jaren met een bus vol piratenliefhebbers naar Rossum, waar zo’n 7000 mensen op afkomen”, vertelt Waldo Wijnholts, die samen met Willem Roosendaal en Siebe Gies verantwoordelijk is voor de invulling van het Piraten Café. “Daar zien we elk jaar hoe populair de muziek in dit deel van het land is. Dat moet hier ook kunnen, dachten we dan ook. Zo ontstond het idee om aan het Doorgedraaid Feestival een tweede evenement te koppelen, het Piraten Café.”

Met echte piratenartiesten, net als in Rossum. In Greffelkamp staan zondag legendarische muzikanten als De Evening Stars, Lucas & Gea, Rien Salet, De Tornado’s, Anita Berends, Anita & Ed en het Handkar Trio op het podium. Zij worden vergezeld door de lokale piratenzenders Polka Radio, Station Mooi Gelopen en Station Loat Goan.

Ambities

Waldo: “Hoe bijzonder is het dat zondag De Tornado’s in een weiland in de buurt staan en ‘Hij is geen meisjestype’ spelen? Ik krijg er nu al kippenvel van. Maar dat krijg ik ook van Rien Salet, De Evening Stars en Anita Berends. Alle artiesten die we hebben geboekt, zijn heel mooi. We hebben een prachtige line-up, al was ons wensenlijstje nog veel ambitieuzer. We moesten echter ook binnen het budget blijven. En we willen natuurlijk niet meteen al ons kruit verschieten voor de komende jaren.”

Want als het aan de Stichting Heavig ligt, blijft het niet bij dit ene festivalweekend. “We zijn nog lang niet waar we willen zijn”, lacht Siemen. “Maar voor dit jaar is het goed. Dit is een mooi begin. Voor de eerste keer twee keer een uitverkochte feesttent is natuurlijk al geweldig. Als beide evenementen nu ook nog goed verlopen en iedereen het zaterdagavond en zondag naar de zin heeft, is het helemaal geslaagd.”

Inrichting terrein

Het evenemententerrein is komend weekend ingericht met een feesttent van 30 bij 15 meter en een foodpleintje. Buiten staan ook wat pagodetentjes en een stretchtent, waar bezoekers even onder kunnen zitten. “Daarmee proberen we een beetje een festivalsfeer te creëren.”

Tijdens het evenement wordt er geëxperimenteerd met een nieuw recycleplan. Om zo weinig mogelijk afval achter te laten, staan er op het terrein diverse containers voor plastic bekers. Daarvoor zijn speciale containers gemaakt met ronde gaten, waarin alleen drinkbekers passen. Bezoekers worden hier met zelfontworpen banners op attent gemaakt. “Dit is ons eigen initiatief”, zegt Siemen. “Hiermee hopen we het afval te verminderen en  mensen bewust te maken van het belang van recyclen. Tijdens het Gelders Kampioenschap Vendelen Indoor in de markthal hebben we al een pilot gehouden en die was geslaagd.”

De mensen achter de Stichting Heavig en organisatie van het Doorgedraaid Feestival en Piraten Café. Foto Harm Peters