Burgemeester: ‘Organiseren evenement in deze tijd niet makkelijk’

DIDAM – Ondanks een versoepeling van de coronaregels op 1 juli worden er deze zomer weinig evenementen georganiseerd in de gemeente Montferland. Maar ook daarna lopen nog niet veel mensen warm voor de organisatie van grootschalige feesten. “In deze tijd is dat ook niet makkelijk”, zegt burgemeester Peter de Baat.

“Evenementen moesten altijd al voldoen aan allerlei voorwaarden, vooral op het gebied van de veiligheid”, vertelt De Baat. “Nu komt daar ook nog eens de COVID-19-toets bij. Met name de anderhalve meterregel, het scheiden van de bezoekersstromen, ook bij toiletbezoek, het reserveren van zitplaatsen en de gezondheidscheck vragen om heel veel extra vrijwilligers. We laten het daarom ook vooral over aan de organisatie om te bepalen of een evenement daarmee wel of niet door kan gaan.”

Sommige evenementen krijgen met deze regels bij voorbaat al geen vergunning, zoals dancefeesten, maar ook andere feesten met alleen staanplaatsen en meer dan 250 deelnemers (buiten). De organisatie van het Ludieks Tentfeest in Nieuw-Dijk, Oktoberfest Zeddam, Lake Site Horror bij Markant in Braamt, de Sinterklaasintochten en pronkzittingen zijn volgens de gemeente met de huidige regels nauwelijks haalbaar.

Kermissen
De Baat: “Wij gaan in overleg met initiatiefnemers van inmiddels bekende initiatieven om te komen tot een aanvullend plan van aanpak in verband met de coronamaatregelen.” Dit zijn onder andere het Ludieks Tentfeest, Tjoeke Tjoeke Food Food in de markthal in Didam en de kermissen in Azewijn en Kilder. “Bij de kermissen, ook in Stokkum, Didam en Lengel, kijken we nog hoe we die coronaproof kunnen organiseren”, zegt De Baat.

“Daar komt ook nog een extra veiligheidsaspect bij, omdat er veel meer mensen van buitenaf op afkomen. Kijk naar de kermis in Zevenaar. Er zijn de afgelopen maanden slechts weinig activiteiten geweest, maar mensen hebben wel steeds meer behoefte om uit te gaan. Dat betekent wellicht ook meer toeloop op evenementen, die wel doorgaan.”

Foto: Grote tentfeesten, zoals het Oktoberfest in Zeddam, lijken met de huidige coronaregels niet haalbaar.