Boerderij Vinkwijkerhof en ‘pand Peperkamp’ volop in schijnwerpers

ZEDDAM/DIDAM – “Een voorbeeld hoe het moet”, vond voorzitter Ben Bisseling van de Monumentencommissie. “Boerderij Vinkwijkerhof is door de jaren heen met veel zorg en liefde onderhouden en dat is goed zichtbaar.” Eigenaar Arnold Hooijman kreeg zondag dan ook terecht de Monumentenprijs 2015 van de gemeente Montferland.

Roely Talens stond zondag met haar zelfgemaakte jam in de toekomstige keuken van het ‘pand Peperkamp’. Het thema van het monumentenweekend was Kunst & Ambacht. Foto Dorien Kuppens
Roely Talens stond zondag met haar zelfgemaakte jam in de toekomstige keuken van het ‘pand
Peperkamp’. Het thema van het monumentenweekend was Kunst & Ambacht. Foto Dorien Kuppens

De boerderij aan de Vinkwijk in Zeddam stond samen met het ‘pand Peperkamp’ in Didam tijdens het Open Monumentenweekend in Montferland even in de schijnwerpers. Beide panden trokken veel belangstellenden, die zagen hoe met de goede kennis en kunde monumenten als deze voor de toekomst behouden kunnen blijven.

“Verrassend”, noemden de aanwezigen op de Vinkwijkerhof de vrijwel originele staat van de T-boerderij. “Dat bij me om de hoek nog zo’n prachtige boerderij van meer dan honderd jaar oud staat”, zei burgemeester Ina Leppink, die de monumentenprijs samen met de bijbehorend cheque van vijftienhonderd euro en pentekening van Nol Schrijvers aan de eigenaar mocht uitreiken.

Zo lagen de deel, de inpandige mestvaalt en het naastgelegen varkenshuis er nog net zo bij als in 1979 toen de familie Hooijman de boerderij kocht. Alleen het vee ontbrak. “De boerderij is al een tijdje niet meer in bedrijf”, vertelde Arnold Hooijman, die het pand van zijn vader overnam en er sindsdien ‘op mag passen’. Dat doet hij alsof het zijn kindje is. “Ik probeer het zo goed mogelijk te onderhouden met materiaal dat zo dicht mogelijk bij het originele komt.”

Peperkamp
Ook de deuren van het onlangs opgeknapte ‘pand Peperkamp’ werden zondag opengesteld voor het publiek. Het gemeentelijk monument was opgenomen in de 11 Dorpentocht, maar het waren toch voornamelijk Didammers die het voormalig winkelpand en woonhuis aan de Kerkstraat 7 bezochten.

“Het ziet er weer geweldig uit”, vonden Henk en Els Peters. “Alleen jammer dat de erker ontbreekt en ze het daardoor niet helemaal in oude staat hebben teruggebracht.” Zo vonden vrijwel alle bezoekers het niet herbouwen van de serre een gemis. “Ze hebben het mooi opgeknapt, zelfs de tegelvloer is nog origineel”, zei Ans Otten. “Maar ik mis de serre, die hoort er wel bij.”

Erwin Lenting herinnert zich nog dat in de serre de keuken zat. “Fientje Peperkamp was mijn tante”, vertelde hij. “Zij woonde hier tot Laris het in 2007 kocht. Ik ken het bijna niet meer terug. Toen was het een heel donker pand met allemaal hokjes, maar ze hebben het prachtig opgeknapt. Ik was eerst bang dat ze het zouden slopen. Het is mooi dat het nu in stand blijft. Ik zou het zo willen kopen.”

Kunst & Ambacht
De Oudheidkundige Vereniging Didam zorgde bij de openstelling van het ‘pand Peperkamp’ voor een fototentoonstelling van monumenten uit de voormalige gemeente Didam. Deze verhuisde door de verwachte drukte naar de zaal van de tegenover gelegen Harmonie. Omdat het Open Monumentenweekend in het teken stond van Kunst & Ambacht, was hiervoor wel plaats ingeruimd in het pand. Zo stond Roely Talens er met ambachtelijke jam, liet Maria Wigman haar quiltwerk zien, waren Wilma Nas en Mia Rensen er met beeldhouwwerk en schilderijen en toonde Paulien Hageman haar zelfgemaakte schorten.