DIDAM – Het verleden van de voormalige gemeente Didam herkenbaar, beleefbaar en zichtbaar maken en houden, als een blijvende herinnering aan het leven van onze voorouders. Met dat doel werd de Oudheidkundige Vereniging Didam 31 jaar geleden opgericht. De vijftien informatiepanelen over de lokale historie geven aan die doelstelling een nieuwe invulling.
Op de borden staan foto’s van markante gebouwen en plekken in de voormalige gemeente Didam. De QR-code vertelt de geschiedenis van de locatie, waar het bord is geplaatst. Vorige week woensdag werd het eerste informatiebord onthuld bij het Albertusgebouw in Didam. Dit gebeurde in het bijzijn van onder andere een afvaardiging van de Rabobank Arnhem en omstreken en de gemeente Montferland, die de realisatie van de borden mede mogelijk maakten.
Zo kreeg de OVD in 2015 vanuit het Stimuleringsfonds van de bank een bijdrage van 10.000 euro en schonk de gemeente 1000 euro. Om het hele plan te kunnen realiseren draagt de vereniging zelf 2500 euro bij en is er nog eens 3000 euro nodig aan sponsorgelden. “Hiervoor willen we vijftien panelen maken”, vertelt projectleider Vincent van Vuuren. “Het streven is om deze in 2017 en 2018 allemaal te plaatsen.”
Greffelkamp
Inmiddels is in de buurtschap Greffelkamp een tweede bord geplaatst. Hier wordt met name de historie van de voormalige havezaten verbeeld. “We hebben het bord dan ook geplaatst bij de Luynhorst, de enige havezate die nog in haar oorspronkelijke verschijning bestaat”, zegt OVD-voorzitter Theo te Wil. Verder zijn er ook foto’s van het baggergat en de Tol aan de Tatelaarweg te zien.
“De volgende vier borden willen we graag bij de Mariakerk, in het centrum van Loil, bij de kerk en pastorie van Nieuw-Dijk en het Pius X-klooster in Didam plaatsen”, verklapt Van Vuuren alvast. “Andere locaties die we op het oog hebben, zijn het oude raadhuis en de locatie van de voormalige Martinuskerk in Didam, de speeltuin van Raben in Nieuw-Dijk en de buurtschap Oud-Dijk.”
Ode aan Albertusgebouw
Het eerste bord bij het Albertusgebouw laat de geschiedenis van het oude bejaarden- en ziekenhuis zien. Het bevat foto’s van de bouw van het pand tot de komst van het gezondheidscentrum. Tijdens de onthulling woensdag bracht dialectzanger en gitarist Paul Mulder een ode aan het gebouw. Hij bezong daarbij de meer dan 100-jarige historie van het monument.
Na een dankwoord van voorzitter Theo te Wil aan iedereen die de komst van de borden mogelijk heeft gemaakt, werden de aanwezigen door Paul Mulder nog getrakteerd op een toegift. Als afsluiting zong hij samen met OVD-secretaris Jan Beursken en diens zus Nel ‘Die:m mien Dörpke’.
Bekijk hieronder ook de film over de onthulling, gemaakt door Wim Lubbers.