Bijzondere catering voor ‘speciale’ gasten

DIDAM – De afgelopen weken gaven ze de burgemeester en ‘hoge heren’ in de oude gemeentehuizen in ’s-Heerenberg en Didam alvast een voorproefje van hun kunnen. Maandag mochten de leerlingen van De Ziep en cliënten van Zozijn hun ‘speciale’ gasten voor het eerst ontvangen in het nieuwe bedrijfsrestaurant van de gemeente Montferland.

V.l.n.r. Daisy, Ludo, Roy en Hendrika.
V.l.n.r. Daisy, Ludo, Roy en Hendrika.

“Er werken hier allemaal speciale mensen, zoals de burgemeester, en daar mogen wij een broodje gezond of soep voor maken”, vertelde Hendrika (18) vrijdagmorgen trots. Ze is één van de vijf cliënten van Zozijn, die samen met twaalf leerlingen van De Ziep, de catering in het nieuwe bedrijfsrestaurant verzorgen. Samen met de professionele kok Ronald de Bruijn en twee begeleiders, de catering assistenten Monique Alofs en Stijn Olislagers, werken ze in de keuken en de bediening.

Samenwerking
Afgelopen vrijdag tekenden de gemeente Montferland, De Ziep en Zozijn officieel voor de samenwerking. Burgemeester Ina Leppink en Wim Ludeke, voorzitter van het College van Bestuur van De Onderwijsspecialisten, waar De Ziep deel van uitmaakt, zetten ieder hun handtekening onder de overeenkomst.

Alle partners zien de samenwerking als een unieke kans voor leerlingen en cliënten om werkervaring op te doen in een reguliere setting. “Een bijzondere samenwerking waardoor jongeren met een beperking en afstand tot de arbeidsmarkt kunnen participeren in de maatschappij”, vond Ludeke. “Voor de gemeente Montferland is maatschappelijk verantwoord en betrokken denken een uitgangspunt”, zei Leppink. “De gemeente wil met deze samenwerking een voorbeeld zijn voor anderen.”

De nieuwe medewerkers van het bedrijfsrestaurant stonden vrijdag al te popelen om aan het werk te gaan. “Ik help de kok in de keuken”, zei Ludo (17), één van de leerlingen van De Ziep. “Dat doe ik één keer in de week, want ik heb net als Hendrika ook nog een ander stageadres. Roy (24) en Daisy (18), beiden cliënt van Zozijn, gaan vier dagen per week in het gemeentehuis aan de slag. “Wij brengen de hapjes rond, vullen het buffet steeds aan en zetten de kopjes klaar”, vertelden ze. “Dat is echt helemaal ons ding!”