Beperkte dodenherdenking op Paasberg in Zeddam

ZEDDAM/BRAAMT – Op de Paasberg in Zeddam wordt vanavond een beperkte dodenherdenking gehouden. Het 4 mei comité Braamt Zeddam legt wel een krans en plaatst bloemen bij de oorlogsgraven.

“Om 20 uur staan we stil bij de oorlogsslachtoffers”, zegt Peter Schrauwen namens het comité. “We herdenken vanavond iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog is omgekomen of vermoord, of is omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.”

Even voor 20 uur klinkt het trompetgeschal, gevolgd door twee minuten stilte. De klokken van de kerk luiden en vervolgens worden de namen genoemd van de mensen die geschreven staan op het monument. Na de kranslegging worden er ook bloemen gelegd bij de oorlogsgraven op de begraafplaatsen in Zeddam.

“Zo proberen we de herdenking, zonder publiek, toch wat cachet te geven”, vertelt Schrauwen. “We hebben de schutterijen en gilden van Braamt en Zeddam gevraagd om tussen 19.30 en 20.30 uur ook hun vaandel bij het monument te plaatsen.”

Door de beperkende maatregelen rond corona is de klokkenstoel met de Braamtse klok nog niet afgerond. “De stoel is al wel geplaatst, net als permanente vlaggenmasten, en de trap naar het monument gerestaureerd. Hopelijk kunnen we binnenkort, als het einde van de coronabeperkingen in zicht komt, het project van de Braamtse klok afronden en feestelijk openen.”

Foto: Ook de dodenherdenking van vorig jaar was sober in verband met de corona.