DIDAM – De gemeente Montferland heeft haar financiën op orde. De basis voor de structureel sluitende gemeentebegroting is onder andere gelegd door de bezuinigingen die na de kerntakendiscussie in 2014 zijn doorgevoerd. Dit blijkt uit de gemeentebegroting voor 2017, die afgelopen week werd gepresenteerd.
“We kunnen opnieuw een sluitende meerjarenbegroting tot 2020 aanbieden”, zegt wethouder Rob Visser van Financiën. “De aanloop hier naartoe was grillig. De septembercirculaire, die in de slipstream van Prinsjesdag werd opgesteld, had echter een stevige positieve impact op de begrotingssaldi. Deze onverwachte meevaller stelt ons in staat om de woonlasten te beperken. Onze algemene reserve is meer dan voldoende. Wat extra vet op de botten is echter meer dan wenselijk.”
De gemeente blijft namelijk ook de komende jaren voor de uitdaging staan om de transitiekortingen binnen de rijksbudgetten te kunnen bekostigen. Met name bij de uitvoering van de Jeugdzorg en Participatiewet blijven onzekerheden bestaan. “Hierbij blijft gelden dat de gemeente zorg hoog in het vaandel heeft”, benadrukt Visser. “Door onder andere slimme verbindingen te leggen binnen de zorg en nog meer in te zetten op informele zorg en afname van geïndiceerde zorg, proberen we de transitiekortingen op te vangen.”
Daarnaast wil de gemeente Montferland ook de komende jaren blijven investeren in de openbare ruimte en duurzaamheid. De projecten ‘Montferland, op weg naar energieneutraal 2030’ en ‘toegankelijke openbare ruimte’ zijn de speerpunten voor de komende periode.
Noodzakelijke investeringen op het terrein van de riolering zorgen er voor dat de tarieven voor rioolheffing aanmerkelijk worden verhoogd. Voor 2017 blijven de OZB-tarieven echter gelijk ten opzichte van 2016. De tarieven voor de afvalstoffenheffing zijn naar beneden bijgesteld. Tenslotte blijven ook de tarieven voor de omgevingsvergunning en de toeristenbelasting ook op hetzelfde niveau als in 2016.