Kern Zeddam deels open voor landbouwverkeer

ZEDDAM – De kom van Zeddam blijft toch gedeeltelijk toegankelijk voor doorgaand landbouwverkeer. De gemeente Montferland stelt de Oude Doetinchemseweg ‘tijdelijk’ open voor landbouwvoertuigen. Voor de rest van de kom blijft het inrijdverbod van kracht.

De Kilderseweg/'s-Heerenbergseweg blijft afgesloten voor landbouwverkeer. Op beide straten is sinds de herinrichting verblijven de belangrijkste functie.
De Kilderseweg/’s-Heerenbergseweg blijft afgesloten voor landbouwverkeer. Op beide straten is sinds de herinrichting verblijven de belangrijkste functie.

De gemeente besloot al in 2013 tot het instellen van een inrijdverbod voor doorgaand landbouwverkeer in de kern van Zeddam. Ze zag de rondweg N316 als een goed alternatief. De provincie Gelderland dacht hier echter anders over en sloot de weg af voor agrariërs met hun trekkers.

“We zijn nog steeds met de provincie in overleg”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Maar vooralsnog hebben we geen groen licht om de rondweg open te stellen voor landbouwverkeer. Omdat het er niet naar uitziet dat er op korte termijn overeenstemming komt, hebben we gezocht naar een tussenoplossing.”

Het landbouwverkeer mag nu gebruik maken van de Oude Doetinchemseweg, met uitzondering van de ochtenden tussen 8 en 10 uur. Dan wordt de weg ook veelvuldig gebruikt door de schoolgaande jeugd die op de fiets naar Doetinchem gaat. “Voor de verkeersveiligheid willen we op dat moment geen grote trekkers op de weg. ‘s Middags is de intensiteit van het fietsverkeer door de spreiding minder en blijft de weg toegankelijk voor het landbouwverkeer.”