Bergh in het Zadel strooit met cheques op ambassadeurstref

DIDAM/’s-HEERENBERG – In een goed gevulde Zaal Plok in Oud Dijk vond zaterdag 4 juni de jaarlijkse ambassadeurstref van Bergh in het Zadel plaats, de bijeenkomst van bestuur en sponsors van de ‘s-Heerenbergse stichting. Het werd een zowel indrukwekkende als soms ook hilarische bijeenkomst, waar drie experts op het gebied van kankeronderzoek vertelden over hun projecten en Erik Hulzebosch op ludieke wijze verhaalde over zijn schaatscarrière en en passant een oud-schaatspak van hem veilde voor 650 euro voor het goede doel.

De ontvangers van een cheque op een rij, met v.l.n.r. voorzitter Theo Mijnen, prof. dr. Fred Falkenburg, dr. Ingrid Desar en prof. dr. Erik Aarntzen. Foto Jan Kraaijenbrink
De ontvangers van een cheque op een rij, met v.l.n.r. voorzitter Theo Mijnen, prof. dr. Fred Falkenburg, dr. Ingrid Desar en prof. dr. Erik Aarntzen. Foto Jan Kraaijenbrink

Voorzitter Theo Mijnen heette iedereen welkom en verwoordde nog eens wat mensen van Bergh in het Zadel, zowel fietsers als sponsors, drijft: “Wij barsten van de passie om geld in te zamelen voor de kankerbestrijding.” Hij maakte tevens bekend dat de volgende fietstocht in 2019 naar Dresden en terug voert.

Daarbij ligt de lat wel erg hoog, want de opbrengst van het seizoen 2015 van Bergh in het Zadel overtreffen, zal niet meevallen. Die opbrengst bedroeg meer dan 1 miljoen euro. Ruim een half miljoen daarvan ging naar het onderzoeksproject Vierdimensionale Bestralingstechniek Alvleesklierkanker. Grote bedragen gingen ondermeer naar acute lymfatische leukemie bij kinderen, het onderhoud van het huisje in Braamt en het VOKK. Toch viel er nog een flink bedrag te verdelen, namelijk 270.000 euro. Medisch adviseur  dokter Bart Timmers droeg drie projecten aan, die vervolgens door het bestuur werden gehonoreerd.

Financiering
Vertegenwoordigers van de drie uitverkozen projecten kwamen naar Oud Dijk om over hun werk te vertellen en om een cheque voor de financiering van het project in ontvangst te nemen. Het spits werd afgebeten door Dr. Ingrid Desar, internist/oncoloog van het Radboudumc, die met haar ploeg onderzoek doet naar nieuwe behandelingen van jongeren met uitgezaaide sarcomen, kwaadaardige tumoren van bot of weke delen in het lichaam, die vrij zeldzaam zijn. In 2015 waren er bijna 1.000 nieuwe patiënten met een sarcoom tegenover meer dan 12.000 nieuwe patiënten met borstkanker.

Dr. Desar: “Er verschijnen prachtige verhalen in de media over kanker dat een chronische ziekte gaat worden. Maar sarcomen blijven helaas achter bij die ontwikkelingen. Wij zullen moeten  leren hoe de kankercel eruit ziet om gericht te kunnen behandelen. Met uw geld en onze passie willen we de ziekte te lijf gaan.” Hierna mocht Ingrid Desar een cheque van 133.000 euro in ontvangst nemen, waarmee Bergh in het Zadel twee van de drie jaren onderzoek financiert.

Na een muzikaal intermezzo van zanger Ben Lukassen kwam prof. dr. Fred Falkenburg vertellen over een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum naar Isolatie van specifieke HLA-DP gerestricteerde donor-T cellen voor de behandeling van leukemia, of in bijna gewoon Nederlands, stamcellen van een gezonde donor inzetten om de tumorcellen aan te vallen. Daarbij bestaat het gevaar dat ook gezonde cellen worden aangevallen.

Fred Falkenburg: “In het laboratorium is nu ontdekt hoe men deze ernstige bijwerking kan bestrijden. In dit nieuwe project wil men met deze kennis uit de cellen van de donor een nieuw ‘levend geneesmiddel’ ontwikkelen, dat alleen de tumorcellen aanpakt en niet de andere gezonde weefsels.” Theo Mijnen overhandigde een cheque van 67.000 euro om gedurende één jaar een ervaren research-analist en de daarvoor benodigde materialen te financieren.

Alvleesklierkanker
Het derde project dat zaterdagmiddag uitgelegd werd is het onderzoek naar behandeling van alvleesklierkanker op maat. Daarvoor kreeg namens het Radboud Oncologiefonds dr. Erik Aarntzen het woord, die stelde dat de behandeling van alvleesklierkanker vrijwel hetzelfde is als dertig jaar geleden.

Erik Aarntzen: “Geen enkele patiënt met alvleesklierkanker is hetzelfde. De vraag is nu waarom alles zo heterogeen is. We moeten zoeken naar de eigenschappen van die heterogenialiteit. Doel van ons onderzoek is om op den duur door een scan al te kunnen voorspellen, welke behandeling voor de patiënt het beste geschikt is zonder hiervoor een operatie te hoeven doen.” Aan dat onderzoek draagt Bergh in het Zadel 70.000 euro bij.

Hulzebosch
Na zoveel ernstige zaken kwam Erik Hulzebosch de zaal weer wat vermaken. Hij vertelde over zijn schoolcarrière, die nu niet bepaald een succes werd. Zijn eerste zin op de lagere school was: ‘Juffrouw, ik heeft geen potlood’, maar de juffrouw had er ook geen. Na schooltijd ging hij schaatsen en dat werd zijn grote passie.

“Ik hoorde van de Elfstedentocht en wist niet wat dat was. Ik schrok wel toen ze me vertelden dat het 200 kilometer schaatsen was, maar toen ik hoorde dat het maar één rondje is, was ik gerustgesteld. Tijdens mijn eerste Elfstedentocht dacht ik na 100 kilometer: ‘Ik ga weer naar school’, maar dat heb ik toch maar niet gedaan. Toen ik Nederlands kampioen marathon werd, dacht ik twee kilometer voor de finish: ‘Laat ik maar eens demarreren’ en niemand kwam achter mij aan. Dat ik gewonnen heb, heb ik niet zelf mee gemaakt, want het werd me zwart voor ogen”, aldus Hulzebosch.

Na afloop van zijn prachtige verhalen haalde hij een verkreukeld oud schaatspak uit zijn rugzak om te veilen. “D’r steet wel ‘n sponsor op en dat zullen sommigen wel niet zo fijn vinden, namelijk DSB-bank.” Dat weerhield een aantal aanwezigen er niet van om flink te bieden. Het unieke pak bracht 650 euro op. Hij sloot af met de opmerking dat hij dacht ook een cheque in ontvangst te mogen nemen, maar dat viel toch enigszins tegen

Hierna presenteerde Wim Hendriksen de nieuwe ‘Ambassadeur’, het magazine van de Ambassadeurs dat dit jaar haar zesde editie beleeft. De middag in zaal Plok werd afgesloten met een geweldig buffet.