‘Veilig gevoel dat zuster in geval van nood altijd naar binnen kan’

DIDAM – Bijna drie jaar maken Jan (85) en Annie Visscher (91) al gebruik van de personenalarmering van Diafaan. Zo lang hangt er ook een sleutelkluisje naast de voordeur van hun woning. Tot grote tevredenheid van het bejaarde echtpaar. “Het geeft een gevoel van veiligheid als je weet dat de zusters in geval van nood altijd bij je kunnen komen.”

Het sleutelkluisje bij Jan en Annie Visscher naast de deur. Het kluisje is alleen toegankelijk voor de zorgverlener van Diafaan.
Het sleutelkluisje bij Jan en Annie Visscher naast de deur. Het kluisje is alleen toegankelijk voor de zorgverlener van Diafaan.

De personenalarmering werd bij Diafaan aangevraagd toen Jan na een operatie in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen twee stoma’s kreeg. “Vooral in het begin had ik daar regelmatig problemen mee”, vertelt Jan. “Maar ook nu heb ik nog wel eens hulp nodig. Dan alarmeer ik het mobiele team van Diafaan en staan ze met een kwartier, twintig minuten bij me in huis.”

“Door een kopie van de huissleutel veilig op te bergen in het sleutelkluisje hebben onze zorgverleners zo ter plaatse toegang tot de sleutels”, legt een medewerker van Diafaan uit. “Daardoor hoeven ze als ze onderweg zijn niet eerst naar kantoor te reizen om de sleutel op te halen en blijven de huissleutels veilig bij de woning.”

Veiligheid
De afgelopen maanden werd er echter nog al eens getwijfeld aan de veiligheid van de kluisjes. In sommige gevallen laat die te wensen over, waardoor het aantal inbraken via sleutelkluisjes toenam. De familie Visscher koos daarom bewust voor een kluisje van Diafaan.

“Omdat we weten dat het systeem van Diafaan veilig is”, zegt schoondochter Sylvia Visscher De sleutelkluis heeft de hoogste kwalificaties van de onafhankelijke Stichting Keurmerk Gevelbouw. Die beoordeelt de inbraakwerendheid van hang- en sluitwerk in Nederland en beschikt over het politiekeurmerk. “Dat is voor ons een enorme geruststelling, ook omdat ze buitenaf wonen.”

Voordelen
Voor de kinderen was het echter niet de enige reden om voor de personenalarmering en kluis van Diafaan te kiezen. “Bij sommigen thuiszorgorganisaties heb je drie contactpersonen, die bij een alarmering eerst worden gebeld”, weet Sylvia. “Als mijn schoonvader het mobiele team van Diafaan alarmeert, bieden ze direct hulp. Daarbij zijn de mensen gekwalificeerd voor de dingen die ze moeten doen.”

Jan en Annie hebben de voordelen van het systeem inmiddels ondervonden. Ze maakten de afgelopen jaren al regelmatig gebruik van de voorziening en zijn tevreden over het gebruik van de kluis. “De buurman had onlangs ook hulp nodig, alarmeerde de dokter, maar had geen sleutelkluisje”, zegt Jan. “Dus konden ze niet naar binnen en heeft de politie de deur open moeten breken. Voor hetzelfde geld waren ze te laat geweest. Bij ons kan dat niet meer gebeuren en dat geeft een gerust gevoel.”

De namen in het artikel zijn om privacyredenen gefingeerd.