MONTFERLAND – Vorig jaar werd het schoolplein al aangepakt, dit keer was de tuin aan de beurt. Leerlingen, juffen, ouders en opa’s bouwden vrijdag op de St. Jozefschool in Loil nestkastjes, een vlinder- en insectenhotel en pootten bomen. Het was één van de vele klussen die 20 en 21 maart in het kader van NLdoet werden geklaard.
Het idee voor de tuinactiviteit kwam van ouder Bas Heuberger. Hij is in de Kontaktraad Loil ook belast met het project Levend Landschap en wilde iets doen met natuur en recreatie in combinatie met NLdoet. “De school heeft een klein tuintje, dat twee jaar geleden is ingericht door leerlingen van groep 7 en 8”, vertelt hij. “Daar kunnen we niet met de hele school in, maar we willen alle leerlingen wel meer betrekken bij het buitengebeuren. Door Levend Landschap kwam ik op het idee voor de nestkastjes. Voor elk klaslokaal slaan we nu een paal in de grond met een nestkastje.”
Verder bouwden de leerlingen en vrijwilligers een insecten- en vlinderhotel en een gereedschapskast in de tuin. De kinderen uit de onderbouw vulden moestuintjes en de kleinste en grootste leerlingen van de school plantten een boom. “Dat was een cadeau van groep 8 bij hun afscheid vorig jaar voor de leerkrachten”, zegt lerares Corina de Kinkelaar.
Sportstal Stokkum
Bij Sportstal Stokkum staken vrijdag en zaterdag zo’n twintig vrijwilligers, waaronder negen leden van de nieuwe Kiwanisclub Montferland, de handen uit de mouwen. Zij hielpen bij het verbeteren van de toegang van het stallencomplex voor gehandicapten. De activiteiten bestonden onder andere uit het bouwen van een invalidentoilet en het opruimen en schoonmaken van het complex.
“Wij trainen en ondersteunen onder andere ruiters met een handicap in de dressuursport”, zeggen Eefke Lievaart en Natascha Meijer. “Op dit moment hebben we een goede Deense combinatie in training, die zich richt op de Olympische Spelen in Rio. Maar we begeleiden ook mensen met een verstandelijke beperking bij de dagbesteding. Daarvoor zijn we voornamelijk afhankelijk van sponsoring. We kunnen de extra handjes deze dagen dan ook goed gebruiken.”
Zwerfvuil
Langs Peeskesweg tussen Beek en Stokkum lopen zaterdagmorgen een tiental vrijwilligers van de Rabobank Graafschap-Zuid en Natuurmonumenten met een vuilniszak en knijper. Op initiatief van Monique van Messebach ontdoen ze de bosrand van zwerfvuil. “Ik woon in Stokkum en rijd dagelijks over de Peeskesweg. En elke keer ergerde ik me aan de rotzooi die in de berm ligt. Die ergernis wilde ik omzetten in actie. Samen met Natuurmonumenten heb ik de klus daarom aangemaakt op NLdoet. Rabobank Graafschap-Zuid en meldde zich met een groep medewerkers aan. Na anderhalf uur samen ‘prikken’ is Peeskesbult weer helemaal schoon.”
De vrienden Stef en Henk van der Heijden, Henk Tiemessen en Alouis Peters hebben zich opgegeven voor de NLDoet klus bij de Lockhorst in Didam. Daar schilderen zij de kamers van twee woningen voor mensen met een licht verstandelijke beperking. “We klussen graag en vinden het leuk om een ander te helpen”, motiveert Stef van der Heijden hun deelname. “Zo hebben we de afgelopen jaren al vaker klussen voor NLDoet opgeknapt. Dit keer schilderen we de woonkamer van Michelle en Marieke en de slaapkamer van hun nieuwe huisgenootje, dat hier deze week komt wonen.”
Kinderboerderij
Bij de buren van Kinderboerderij Didam wordt zaterdagmorgen ook hard gewerkt. Daar bouwen vrijwilligers een konijnenheuvel en konijnenhok. Verder wordt er een zandbak aangelegd met twee wipkippen. “De kinderboerderij krijgt steeds meer vorm”, zegt beheerder Ilse Rutten. “De eerste dieren lopen inmiddels in de wei en zitten in de hokken. Zo hebben we al vijf geiten , twee alpaka’s, twaalf cavia’s en twee konijnen. Daar komen nog dwergschapen, mini shetlanders, chinchilla’s, wandelende takken, loopeenden, kippen en geiten bij. De geitenstal en het kippenhok moeten nog worden ingericht. En in het park wordt op dit moment een waterpartij in de vorm van Nederland aangelegd. Als dat allemaal klaar is, verwacht ik dat de kinderboerderij wordt geopend.”