Vier ‘Diemse’ schutters geëerd met federatieve onderscheiding

DIDAM/NIEUW-DIJK – Liefst vier leden van drie ‘Diemse’ schutterijen ontvingen afgelopen weekend een federatieve onderscheiding vanwege hun bijzondere verdiensten voor de schutterij. Bas Loeters van schutterij Isidorus Oud-Dijk en Gerard Beerntsen van schutterij Wilhelmina Didam kregen door de Gelderse Schutters Federatie (GSF) de eremedaille opgespeld. Jan en Bertus Gieling van schutterij St. Antonius Nieuw-Dijk werden onderscheiden met de zilverkroon.

Bas Loeters

Bas Loeters werd op 16-jarige leeftijd lid van St. Isidorus. In 1984 beleefde hij zijn eerste schuttersfeest als geüniformeerd lid. Het jaar erop trad hij toe tot het keurkorps. In 1988 werd Loeters samen met Paul Kaal de eerste vaandelwacht van St. Isidorus. Tien jaar later, toen zijn vader terugtrad als voorzitter, werd hij verkozen tot bestuurslid en secretaris van de Oud-Dijkse schutterij. Een functie die hij tot op de dag van vandaag nog steeds bekleedt.

Daarnaast was Loeters nauw betrokken bij het Gelders Schuttersmuseum, zat hij in de commissie ter ondersteuning van de verandering van de federatie, was hij voorzitter van de organisatie van het Landjuweel in 2017 in Oud-Dijk en is hij één van de organisatoren van het Europees schutterstreffen in 2033 of 2036 in Didam.

Gerard Beerntsen

Gerard Beerntsen maakt al sinds 1970 deel uit van schutterij Wilhelmina Didam. Binnen deze vereniging vervulde hij de functies van penningmeester, schutterscommandant en hoofdcommandant en werd hij uiteindelijk benoemd tot erelid.

“Geert is de man die altijd klaarstaat, die altijd paraat is”, sprak een vertegenwoordiger van de GSF tot hem. “Hij heeft thuis bijna alles van de schutterij opgeslagen in zijn schuur, van schuttersbogen tot houten geweren. Is er iets kapot, Geert maakt het weer. Hij is de man die alles regelt, alles voor elkaar krijgt.”

Jan en Bertus Gieling

In Nieuw-Dijk kregen maandag de broers Jan en Bertus Gieling de zilverkroon opgespeld. Hoofdcommandant Bertus is sinds 1975 onafgebroken actief lid van St. Antonius. In 1976 werd hij schutterskoning en in 1989 door de toenmalige voorzitter gevraagd om lid te worden van het kader. Bertus werd in 1995 benoemd tot tweede commandant en is sinds 2009 hoofdcommandant van de schutterij. Daarnaast was hij zeer actief betrokken bij het Wereldrecord Vendelen in Nieuw-Dijk, zowel in de organisatie als tijdens de recordpoging zelf. Hij gaf die dag leiding aan 1017 schutters. Ook hielp Bertus bij de organisatie van de Kringdag Montferland 2022, die destijds ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van St. Antonius in Nieuw-Dijk plaatsvond.

Ook Jan is sinds 1975 onafgebroken actief lid van St. Antonius. In 1989 werd hij benoemd tot bestuurslid, een functie die hij nog steeds vervult. Daarnaast was Jan namens de tapcommissie van de schutterij verantwoordelijk voor de horeca van verschillende evenementen en concoursen, zoals de jaarlijkse schuttersfeesten, diverse kringdagen en het Landjuweel in 1997. Jan was bovendien actief voor de kleding- en lief en leedcommissie, doet achter de schermen nog veel en is beheerder van het koningszilver.

Voor al deze werkzaamheden voor de schutterij ontvingen de broers in 2014 al de Medaille van Verdienste. De federatie heeft besloten hier de zilverkroon aan toe te voegen.

Hoofdfoto: Bas en Martine Loeters.