Stadsmuseum Bergh is op zoek naar nieuwe vrijwilligers

’s-HEERENBERG – Stadsmuseum Bergh in ’s-Heerenberg is sinds juni weer volledig geopend voor publiek. “Daar zijn we erg blij mee”, zegt vrijwilligerscoördinator Maria Gertsen. “Gelukkig weten de bezoekers het museum ook weer te vinden. Dat betekent echter wel dat we voor een volledige bezetting enkele nieuwe vrijwilligers nodig hebben.”

Stadsmuseum Bergh laat de historie van stad en streek zien met een korte overzichtsfilm. Via een tablet kan de bezoeker de spannende verhalen van een vijftal historische vrouwen beluisteren. Het pronkstuk, de maquette van het middeleeuws ’s-Heerenberg, wordt begeleid door korte filmpjes en een betoverende belichting.

Gastvrouwen en -heren
Het stadsmuseum is vooral op zoek naar gastvrouwen en -heren. “In die functie hoef je zeker niet alles van de geschiedenis van het oude Bergh te weten”, benadrukt Gertsen. “De nadruk ligt echter op het vriendelijk ontvangen en begeleiden van de bezoekers. Je geeft een korte uitleg over de inhoud van het museum, zodat de bezoeker verder zelf zijn weg kan vinden. Voor de rondleidingen hebben we aparte gidsen opgeleid. Daarbij word je goed ingewerkt en krijg je een map met alle inhoudelijke informatie.”

De gastvrouwen en -heren verkopen de entreekaartjes en producten uit de museumwinkel, geven informatie over het gebruik van de audioapparatuur en maken aan het eind van de dag de kas op. De werktijden zijn van dinsdag tot en met zondag van 12.30 tot 16.30 uur. “Je kunt zelf aangeven hoeveel dagdelen je wilt werken, maar onze voorkeur gaat uit naar minimaal twee keer per maand. We houden natuurlijk rekening met je wensen en beperkingen.”

Rob
Vrijwilliger Rob geeft een indruk wat het werken in het museum hem heeft gebracht. “In 2015 heb ik een hartinfarct gehad en in 2016 een ernstig motorongeluk. Dat heeft ertoe geleid dat ik niet meer kon werken door het niet aangeboren hersenletsel en mijn fysieke beperkingen. Toen me werd gevraagd of het museum wat voor me was, had ik eerst mijn bedenkingen of ik dat wel aankon. Ik heb het toch gedaan met de restrictie, dat ik wel kon rusten tussendoor.”

Daar heeft hij nooit spijt van gehad. “Het heeft me veel kennis en interesse opgeleverd en weer positieve ervaringen gebracht, ondanks mijn NAH. En het is nog leuk ook. Vooral het contact met anderen is fijn als je dat niet meer hebt in je werk. Als je het even niet weet of kunt, is er altijd iemand die je kan helpen. Het heeft dusdanig veel met mijn zelfvertrouwen gedaan, dat ik zelfs weer andere wegen in sla en op dit moment zelfs een cursus volg.”

Informatie
Geïnteresseerden kunnen geheel vrijblijvend bellen voor meer informatie of een afspraak om eens de sfeer van het museum te proeven. Bel of mail naar 06-9981457 vrijwilligers@stadsmuseumbergh.nl. Meer informatie staat op www.stadsmuseumbergh.nl.