Stem van Montferland Joep

Joep’s beslommeringen: Vaccinatiechaos

Het was van tevoren allemaal zo mooi bedacht. Een uitgekiend systeem om alle Nederlanders zo snel mogelijk te vaccineren. Tenminste, als men wist wanneer, hoeveel en welk vaccin er zou komen.

Dat men veel te laat begonnen is om per vaccin een goed logistiek systeem op te tuigen laten wij maar even voor lief. Dat de GGD, die dit ten uitvoer moest brengen, totaal niet op een dergelijke operatie was berekend, vergeten wij ook maar gemakshalve. Maar dat de overheid het zo’n chaos heeft laten worden, mag zeer kwalijk worden genoemd.

Iedere partij, die van mening is dat zij er toe doet, liet haar luide stem in Den Haag horen, opdat zij toch maar vooral als eerste aan de beurt zouden komen. Dat de mensen, die in de frontlinie staan als eerste gevaccineerd moesten worden, hoeft geen betoog. Maar daarna was het een warboel van wisselende koersen, waarbij niemand meer echt weet wie, wanneer en hoe.

De kwetsbare ouderen. Daar kun je iets van vinden, maar om te beginnen met de alleroudsten die volgens experts gemiddeld nog een klein jaar te gaan hebben, roept toch vraagtekens op. Vreemd dat de groep die de meeste druk op de ziekenhuis legt, nog steeds maar mondjesmaat aan de beurt is. Vreemd dat kwetsbare mensen nog moeten wachten terwijl er ook al gezonde jongeren worden gevaccineerd! Vreemd dat er inmiddels voldoende voorraad is, ziekenhuizen bereid zijn om te helpen en vrijwilligers klaarstaan om de GGD te ondersteunen en er geen of nauwelijks gebruik van wordt gemaakt. Van een uitgekiend systeem is allang geen sprake meer en om eerlijk te zijn is dat er vanaf het begin ook niet geweest. Zowel het RIVM als de overheid hebben hier jammerlijk gefaald.

‘Het is ieder mens eigen te dwalen, maar alleen de dwaas volhardt in zijn dwaling’