Filmhuis Didam wil ‘carnavalsgeld’ gebruiken voor verhuizing

DIDAM – Filmhuis Didam heeft burgemeester Peter de Baat dinsdag een petitie overhandigd met 2660 handtekeningen. Inzet van de petitie is het behoud van het filmhuis, dat dreigt te verdwijnen als er geen vervangende ruimte voor de filmzaal in Meulenvelden komt.

De petitie werd al in februari opgesteld en ondertekend. “We hadden haar in maart aan willen bieden aan de gemeenteraad, maar dat kon door de corona niet doorgaan”, zegt Mariëlle Horsting, voorzitter van Filmhuis Didam. “Nu blijkt dat de gemeente geld over heeft uit het carnavalsbudget en er donderdag tijdens de begrotingsraad wordt besloten of dit geld wordt besteed aan de huisvesting van andere culturele instellingen, willen we de petitie alsnog indienen.”

Aanleiding voor de petitie was de mogelijke verhuizing van de bibliotheek in Didam en welzijnsorganisatie Welcom naar Meulenvelden. Door deze verhuizing dreigde het filmhuis zijn ruimte in het woonzorgcentrum te moeten verlaten.

“Wij konden in de plannen een ruimte delen met de bibliotheek, maar dan moesten we ver terug in kwaliteit en comfort”, vertelt Horsting. Het idee was dat de filmhuisbezoekers tussen de boekenkasten moesten plaatsnemen op losse klapstoelen. “Dat betekende dat we terug moesten in capaciteit van zo’n 75 stoelen naar amper 30 plaatsen. Dan leggen we er per voorstelling geld op toe.”

Ondanks dat de intentieovereenkomst van verhuurder Plavei, de gemeente Montferland, de bibliotheek en Welcom eerder dit jaar werd verscheurd, vreest het filmhuis nog altijd voor een noodgedwongen vertrek uit Meulenvelden. Horsting: “De bibliotheek komt waarschijnlijk toch naar Meulenvelden. Dan is er geen ruimte meer voor het filmhuis en moeten we op zoek naar een andere geschikte locatie.”

Investering
Het inrichten van een nieuwe ruimte kost echter veel geld. Om actuele films te kunnen draaien, moet de ruimte aan hoge eisen voldoen op het gebied van geluid en projectie. Ook moet de ruimte voldoende hoog zijn en kunnen worden verduisterd. “We hebben nu zeventig zitplaatsen en willen graag een vergelijkbare ruimte terug. Hierover zijn we inmiddels in gesprek met Loil voor een verhuizing naar de kerk. Maar daar is extra geld voor nodig.”

Dat hoopt het filmhuis uit het carnavalsbudget te halen. De Montferlandse PvdA-fractie dient hiervoor donderdag tijdens de begrotingsraad een motie in. Omdat de vergadering digitaal is, heeft Filmhuis Didam een filmpje opgenomen waarin aan de raadsleden wordt uitgelegd wat het filmhuis graag wil.

Foto: Mariëlle Horsting overhandigde de petitie met handtekeningen dinsdag heel toepasselijk in een filmblik aan de burgemeester.