Stadswandelingen in teken van Mechteld ten Ham afgelast

’s-HEERENBERG – De stadswandelingen in het teken van Mechteld ten Ham, die Stadsmuseum Bergh op 27 augustus zou houden, zijn afgelast. De extra coronamaatregelen die gisteravond werden aangekondigd, maken het doorgaan van de activiteit niet mogelijk, laat de organisatie weten.

Mechteld ten Ham stierf in 1605 op de brandstapel voor het Raethuys. Zij was de laatste vrouw die in ’s-Heerenberg op beschuldiging van hekserij de dood vond. Dit gebeurde nadat zij eerder in Azewijn in de Laak was geworpen voor de waterproef. Die overleefde ze wonderwel, een teken dat ze een heks was. Verdronk de beschuldigde persoon, dan was die onschuldig; een zeer onrechtvaardige manier van berechten.

“We wilden deze en andere verhalen op verschillende plekken in de stad laten vertellen door personages in historische kleding”, vertelt voorzitter Adri van den Dikkenberg. “De wandelaars zouden onder andere de pastorietuin aandoen, waar het huisje van Mechteld stond. Dit kan door de nieuwe maatregelen al niet. Misschien dat we de activiteit later nog oppakken, als de regels weer wat soepeler zijn.”

Foto: Een voorstelling van Theater 2000 tijdens het Mechtend ten Ham weekend in 2017.