Huisarts, Welcom, bieb en Seniorweb slaan handen ineen: ‘Durf digitaal’

MONTFERLAND – Bibliotheek Montferland, Stichting Welcom, Seniorweb en Huisartsenpraktijk Timmers & de Roo hebben de handen ineen geslagen. Samen willen ze de Montferlandse burger stimuleren en ondersteunen om digitaal vaardiger te worden.

“Vooral in deze coronatijden willen we voorkomen dat sommige mensen achtergesteld raken”, zegt huisarts Bart Timmers uit ’s-Heerenberg. “Juist nu zijn veel mensen aangewezen op hun computer, telefoon of tablet om toch contacten te onderhouden of online informatie te vinden. Als je die vaardigheden niet beheerst, mis je dus een hoop. Daarom heb ik al eerder dit jaar contact gezocht met Petra Frölich van Bibliotheek Montferland, Annelies Vruwink van Stichting Welcom en Seniorweb.”

Dat resulteerde in een eerste bijeenkomst in januari van dit jaar in het Barghse Huus in ‘s-Heerenberg. “Daarbij werd duidelijk wat er digitaal allemaal al mogelijk is in de gezondheidszorg”, vertelt Timmers. “En ook dat de Montferlandse burger die wel digitaal wil, maar er nog niet zo handig mee is, daar prima ondersteuning bij kan krijgen.”

Bibliotheek Montferland biedt de cursussen Klik & Tik en Digisterker, beiden gratis te volgen op de bibliotheeklocaties in Didam en ‘s-Heerenberg. Bij Welcom zijn inloopdagen voor computerhulp. Ook kunnen mensen altijd via de website van Seniorweb.nl of door een telefoontje op afstand geholpen worden.

Afgelopen week staken de vier de koppen weer bij elkaar. Dat resulteerde in een filmpje. “We willen heel graag laten zien dat iedereen die wil, ook ondersteuning kan krijgen. We houden er niet van als burgers tweederangs burgers dreigen te worden, iedereen moet gelijke kansen krijgen. Onze praktijk is digitaal optimaal bereikbaar, maar door het coronavirus is de toegankelijkheid van de praktijkruimte zelf nog lange tijd flink beperkt. Ik vind het een heel fijn idee dat ik patiënten die mogelijk moeite hebben met al die digitale dingen, voor hulp kan verwijzen.”

Het filmpje is hieronder te zien: