Applaus en gejuich voor Wibi Soerjadi en Symfonia Jong Twente in Pancratiuskerk

’s-HEERENBERG – Wibi Soerjadi gaf op zondag 2 februari samen met Symfonia Jong Twente een prachtig winterconcert in de Pacratiuskerk in ’s-Heerenberg. Daarbij waren veel Ambassadeurs van Bergh in het Zadel aanwezig.

Door Sjaak Reumer

Het initiatief voor dit concert kwam van Ambassadeur Fons van Pul van het Montferland Cultuurfonds in samenwerking met dirigent Alexander Geluk, eveneens woonachtig in ’s-Heerenberg. De laatste is een goede vriend van Soerjadi en wist hem over te halen om één van de drie concerten met het amateurjeugdorkest, die hij dit jaar geeft, in ’s-Heerenberg  ten gehore te brengen.

Alexander Geluk is dirigent van het symfonieorkest en vroeg Wibi Soerjadi het tweede pianoconcert van Rachmaninov uit te voeren. In dit concert komt de virtuositeit van Soerjadi het best tot uitdrukking. Soms moet er veel geluid uit de piano worden gehaald, maar bij Soerjadi blijft het altijd fijntjes en hij geeft het orkest de ruimte.

Rachmaninov
Niet alleen is Rachmaninov de favoriete componist van Soerjadi, maar is zijn lievelingsstuk het Tweede pianoconcert. Samen met het orkest wist Soerjadi die passie en liefde volledig over te brengen. Hij heeft daarvoor de pianopartij moeten bewerken, zodat de pianist ook de orkestpartijen voor zijn rekening kon nemen. Soerjadi wist het amateurjeugdorkest zo mee te slepen, dat het ook in ’s-Heerenberg tot grote hoogte steeg. Daarbij natuurlijk gesteund door Alexander Geluk, de internationaal gelouterde dirigent.

Na de gebruikelijke kakafonie van inspelen en stemmen en een openingswoord van Fons van Pul, voorzitter van het Montferland Cultuurfonds, begon Geluk met zijn 60-koppige orkest, dat voornamelijk bestaat uit blazers en strijkers van 14 tot 25 jaar, met de ouverture van de opera Le Cid van Jules Massenet. Deze werd gevolgd door een preludium van Gustav Mahler en Anton Brückner en tenslotte Finlandia van Jean Sibelius. Voor de doorsnee luisteraar niet echt bekende stukken, maar de vrijwel volle Pancratiuskerk liet duidelijk merken dat ze de muziek zeker waardeerde.

Na de pauze was het de beurt aan Wibi Soerjadi, die met luid applaus ontvangen werd. Van het Tweede pianoconcert van Serge Rachmaninov werd achtereenvolgens het moderato, een adagio en een allegro ten gehore gebracht. Zowel de pianist als het orkest toonde aan over een enorme virtuositeit te beschikken, iets wat de luisteraars enorm konden waarderen, hetgeen bleek uit een enorm applaus en gejuich aan het einde. De solist en het orkest beloonden het publiek daarvoor met een speciale toegift, een arrangement van Wibi Soerjadi zelf.

Wibi Soerjadi achter de vleugel in een volle Pancratiuskerk in ’s-Heerenberg. Foto Martie Seesing