‘Waar we toen zo hard voor hebben gevochten, geven we nu niet zomaar op’

’s-HEERENBERG – Ze zijn tien jaar ouder geworden, maar daarmee niet minder strijdbaar. Nu een krappe meerderheid van de gemeenteraad heeft besloten het onderkomen in Gouden Handen te willen verlaten, gaan Gijs van Elk (80), Toos Meuleman (79) en Sjaak Reumer (72) weer de barricaden op.

“We kunnen niet anders”, zegt Van Elk. “Waar we toen zo hard voor hebben gevochten, laten we ons nu niet zomaar afnemen. We pakken daarom graag de strijdbijl weer op. Tegen onze achterban van toen, zo’n 1500 ‘vrienden’, kunnen we ook niet zeggen ‘we laten het er nu maar bij zitten’. Bovendien zijn we erg boos, omdat we niet in de gelegenheid zijn gesteld om tegen het raadsvoorstel in te spreken.”

De initiatiefnemers van de voormalige Stichting Gemeentehuis Montferland/’s-Heerenberg eisen dan ook dat de gemeente Montferland het raadsbesluit van 7 november, om de raadzaal en de gemeentelijke loketten in Gouden Handen in het voorjaar van 2020 te sluiten en onder te brengen in Didam, terugdraait.

Afspraken
“Het druist tegen alle afspraken in, die de gemeente daarover in 2010 met Woonzorg Nederland en de inwoners heeft gemaakt”, vindt Van Elk. “In de huurovereenkomst met Woonzorg Nederland staat dat ze hier tot en met 2023 zou blijven met de intentie om deze overeenkomst nog eens met tien jaar te verlengen. Nu willen ze volgend jaar juni of juli al verhuizen naar Didam.”

Dit vooruitzicht was ook voor Sjaak Reumer en Toos Meuleman niet te verkroppen. Net als Van Elk twijfelden zij na het raadsbesluit geen moment om weer in actie te komen. “De bestuurlijke wortels liggen in ’s-Heerenberg”, vindt Meuleman. “Dat moet zo blijven. Bovendien is Gouden Handen zo’n bijzonder gebouw, dat verdient een gemeentehuis.”

Aanbiedstation
De voormalige stichting wordt in haar strijd gesteund door Gerard Frerix (35). Frerix startte op 10 november, een paar dagen na het gewraakte raadsbesluit, een petitie voor het behoud van de voorzieningen in ’s-Heerenberg. Daar haalde hij binnen amper 20 uur al 861 handtekeningen mee op. Inmiddels staat de teller op ruim 1800. “Mijn petitie betreft niet alleen het behoud van de voorzieningen in Gouden Handen, maar gaat ook over het schrappen van het ‘betaald’ afval op het aanbiedstation in ’s-Heerenberg”, vertelt Frerix.

Frerix vond dat hij zelf eens in actie moest komen nu onder het mom van de bezuinigingen steeds meer faciliteiten uit ’s-Heerenberg verdwijnen. “Veel vrienden en kennissen zitten nu in een fase dat ze aan het bouwen of verbouwen zijn en realiseren zich dat ze straks helemaal naar Zevenaar moeten rijden om hun afval weg te brengen. Wij vragen daarom ook om een heroverweging van het besluit, zodat het aanbiedstation voor ’s-Heerenberg en de omliggende dorpen behouden blijft.”

Aan dit verzoek lijkt nu te worden voldaan. Maandag nam een meerderheid van de gemeenteraad een motie aan om eerst te onderzoeken of het wel verstandig is om het aanbiedstation in ’s-Heerenberg te sluiten. “Hoeveel afval wordt er op dit moment al in de natuur gedumpt”, zegt Frerix. “En hoeveel was dit tien jaar geleden. Deze cijfers hebben we bij Natuurmonumenten opgevraagd. Wij zijn bang dat dit alleen maar meer wordt als je het grove afval niet meer in de buurt kwijt kunt.”

Frerix wijst er bovendien op dat met het vertrek van de gemeente uit Gouden Handen ook voorzieningen als Sensire, de VVV, het Sociaal Team en de politie hier verdwijnen. “Straks hebben we helemaal niks meer in ’s-Heerenberg.”

Petitie
Om dit te voorkomen start de voormalige Stichting Gemeentehuis Montferland/’s-Heerenberg samen met Frerix nog een petitie. Deze kan op woensdag 11 december tussen 10 en 19 uur in Gouden Handen en in Dorpshuis Zeddam worden getekend door iedereen die tegen het vertrek van de gemeente uit Gouden Handen is.

“Mensen kunnen ook een getekende petitie bij mij in de brievenbus doen, appartement 45 in Gouden Handen”, zegt Van Elk. “Dit kan tot en met 18 december. Beide petities willen we vervolgens op donderdag 19 december voor of tijdens de gemeenteraad aanbieden aan de raad. Als we die avond met tweeduizend handtekeningen komen, dan kun je daar als politicus toch niet meer omheen en moet je wel op je besluit terugkomen.”

Foto: V.l.n.r. Sjaak Reumer, Gerard Frerix, Gijs van Elk en Toos Meuleman voor Gouden Handen.