Kim (13) is boos: ‘Schandalig dat ze zo met de boeren omgaan!’

DIDAM – Melkveehouderij De Hoge Lucht uit Greffelkamp is vanavond te zien in het Jeugdjournaal. De makers van het televisieprogramma kwamen vandaag naar de Didamse buurtschap voor een item over het boerenprotest. Aanleiding was een mail van Kim Wenting (13), kleindochter van boer Tonnie, die zich grote zorgen maakt over de toekomst van de boeren.

En dat niet alleen, ze is ook boos. Boos op de mensen die de boeren de schuld geven van alle milieuproblemen en vinden dat de veestapel flink moet worden ingekrompen. “Ik vind het schandalig dat ze zo omgaan met de boeren”, zegt ze. “Als het zo doorgaat moeten we straks de helft van onze koeien inleveren. Maar als er geen koeien meer zijn, hebben we ook geen eten en melk meer.”

Toekomst
Daarbij maakt de 13-jarige scholiere van AOC Oost in Doetinchem zich ook zorgen over haar eigen toekomst. “Ik wil later graag in de landbouw werken, maar ik ben bang dat er dan geen werk meer is.” Dat zit haar dwars. “En niet zo’n beetje ook.” Dus stuurde ze zaterdag op eigen initiatief een mail naar Dwars, een rubriek van het Jeugdjournaal.

“Ik heb geschreven dat opa een boerderij heeft en dat ik later ook op de boerderij wil werken”, vertelt ze. “Maar als het aan de mensen in Den Haag ligt, is er geen toekomst meer voor mij.” Het Jeugdjournaal pikte de mail van Kim op en toog vanmorgen naar Didam voor een nieuwsitem over het boerenprotest. Twee uur lang werd er gefilmd bij melkveehouderij De Hoge Lucht, waarbij naast Kim ook haar zusje Nienke werd geïnterviewd. De beelden zijn vanavond om 19 uur te zien op NPO Zapp.

Vader Gerben Wenting zette voor de gelegenheid een tractor buiten met een protestspandoek. Hierop was de tekst ‘Wij steunen onze boeren’ te lezen. Ook hangt bij de boerderij, net als op veel plekken in de regio, de Nederlandse vlag ondersteboven buiten. “Een vlag ondersteboven is van oudsher een teken van nood”, weet Gerben Wenting. “Blauw, wit, rood, boeren in nood.”

Foto: Kim (rechts) en haar zusje Nienke zijn boos. “Als het zo doorgaat moeten we straks de helft van onze koeien inleveren.”