Americana-band Tip Jar geeft intiem concert voor Bergh in het Zadel

’s-HEERENBERG – Het concert van de Americana-band Tip Jar afgelopen zaterdag in de foyer van Grandcafé De Snor was een mooi en intiem gebeuren. De liedjes, allen zelf geschreven en gecomponeerd door Bart de Win, werden bewust wat kleiner gehouden vanwege de stemproblemen van Bart zelf.

Door Sjaak Reumer

Hij had, zoals organisator Agnes Verschuur aan het begin van de avond aan het publiek meedeelde, een lage en sexy stem gekregen. Er ontstond enige hilariteit in de zaal, toen zijn vrouw Rianne, het andere deel van dit duo, daarop inging en vertelde ‘dat Bart die middag bij Agnes in bed had gelegen’. Ze bedoelde te zeggen dat hij bij Agnes thuis in bed had gelegen, dit om hem, en vooral zijn stem, wat rust te geven voor het concert van die avond.

Terwijl Bart op bed lag, kreeg Rianne van Agnes een korte kennismakingstoer door ‘s-Heerenberg en zij vertelde het publiek dat ze héél verbaasd was om al het moois te zien: “Dit is wel het bést bewaarde geheim van Nederland, dit mooie stadje, met het middeleeuwse Huis Bergh en de gewéldige kunstcollectie daar in het kasteel.” Rianne was er oprecht verbaasd over, en gezien haar studie kunstgeschiedenis wist ze het dan ook op waarde te schatten. “We komen hier beslist terug om samen alles nog eens rustig te bekijken!”

Bart de Win en Rianne Knegt zijn de kern van Tip Jar, maar spelen vaker met andere musici. Hun vaste gitarist kon er niet bij zijn, want hij was vanwege zijn 25-jarig huwelijksfeest met zijn vrouw in IJsland op vakantie. Dat deed niets af aan de kwaliteit van het concert, het werd er intiemer door.

Verhalen
Bart en Rianne zijn echte verhalenvertellers; verhalen uit het dagelijkse leven, die zij vatten in mooie en soms ontroerende songs. Situaties, zoals het uit huis gaan van je kinderen, een song voor een overleden vriend, een liedje over een muzikant die zijn leven lang heeft opgetreden, maar nu doof is en alleen in zijn hoofd de muziek nog kan spelen en zingen. Maar ook vrolijke liedjes zoals ‘The woman I am’, waarbij Ariannes stem qua stijl van zingen op die van Emmylou Harris leek. Een bijzonder verhaal van Bart kwam bij de song getiteld ‘So Long’, waarbij het publiek in de zaal ademloos zat te luisteren.

Naam
Er kwam een vraag vanuit het publiek wat de naam Tip Jar betekent. Bart vertelde dat het in Texas, waar zij elk voorjaar een aantal maanden muziek maken en waar ook hun laatste cd werd opgenomen, vrij normaal is dat muzikanten voor een tip, een fooi, optreden. Die fooi wordt dan in een potje, een jar, gedaan. Het is daar zo’n gebruikelijke naam dat zij daarvoor hebben kozen.

“Ik moet het echter bij elk concert in Nederland uitleggen, dus achteraf is het niet zo’n handige naam”, grinnikte Bart. “Maar goed, het blijft nu gewoon zo. Tijdens onze tour door Groot-Brittannië bleek trouwens dat men daar de term tipping jar, dus een fooienpot, kent. Betekent dus hetzelfde.” 

Het hele concert werden er door Bart gecomponeerde liedjes gezongen, maar alleen bij het laatste lied van de avond werd daarvan afgeweken. Het was een nummer van The Tumbleweeds, ‘Somewhere between’. Nu weer helemaal actueel, aangezien de winnaar van ‘The Voice Senior’, Ruud Hermans, destijds deel uitmaakte van deze countryband. Bovendien heeft Tip Jar geregeld met Ruud Hermans opgetreden.

Einde
Het was een mooi slot aan dit fijne concert, dat Bergh in het Zadel uiteindelijk 80 euro heeft opgeleverd. Het was het voorlaatste concert dat Agnes Verschuur voor Bergh in het Zadel organiseerde. Agnes: “Op 13 november komt gewoontegetrouw Other Roads de serie afsluiten. Dat is dan ook ‘mijn’ laatste concert.” Foto Martie Seesing