DIDAM – De grootscheepse renovatie van de Bloemenbuurt in Didam is weer een stapje dichterbij. Sinds afgelopen week ligt het ontwerp bestemmingsplan voor de buurt ter inzage bij de gemeente. Maandagavond kregen de bewoners de eerste uitwerkingen van de plannen gepresenteerd in Meulenvelden.
Hier waren onder andere de nieuwe kleuren van de gevels en dakpannen van de huurwoningen te zien, de inrichting van de parkeerplekken en achterpaden en de grootte van de tuinen van de huizen. Daarnaast hield landschapsarchitect Guido Baten van bureau Ontwerp en Omgeving een presentatie over de aanblik van enkele straten in de Bloemenbuurt.
Voortuinen
Vooral over de voortuinen was het nodige te doen. Verhuurder Plavei vraagt de bewoners een stukje van hun tuin in te leveren voor de inrichting van de openbare ruimte. Daarbij krijgen de woningen een nieuwe gevel met isolatie (schil), die ook ruim twintig centimeter van hun tuin afsnoept.
“De trottoirs komen echter niet dichter bij de woningen liggen”, belooft Baten. “Tussen het trottoir en uw voortuin leggen wij een plantstrook met een haag aan. Daarmee willen we de wijk ook meer vergroenen.” Door de voortuinen kleiner te maken, wil Plavei bovendien de verrommeling van de buurt tegengaan. Veel bewoners houden hun tuin niet of nauwelijks bij en gebruiken de voortuin zelfs als parkeerplaats. Tot ergernis van Plavei en de buren, die hun tuin wel netjes onderhouden.
“Dat er een stukje tuin afgaat, is prima”, vindt Marjo Dijkman (75), die al 51 jaar aan de Goudsbloemstraat woont. “Als je ouder wordt, kun je al het onderhoud toch niet meer aan. Die haag vind ik wel mooi, maar ik heb geen zin meer in het knipwerk. Verder hoop ik dat de haag niet te hoog wordt, anders heb ik het gevoel dat we straks echt achter de geraniums zitten.”
De medewerkers van Plavei beloven haar tijdens de avond nog dat ze zich daarover geen zorgen hoeft te maken. En ook het knippen van de haag en onderhoud van de groenstrook komen voor rekening van de woningcorporatie (of gemeente). Dat antwoord stemt Dijkman en haar buren tevreden. “Ik vind het fijn dat de buurt nu eindelijk wordt opgeknapt”, zegt ze. “We krijgen nu driedubbel glas, het hele huis wordt goed geïsoleerd en er komen zonnepanelen. En volgens mij hoeven we daar niet eens meer huur voor te betalen.”
Niet blij
Niet alle buurtbewoners zijn echter blij met grootscheepse renovatie. Zoals Tonnie van Wessel, die al 52 jaar aan de Strobloemstraat woont. “Ik raak mijn garagebox kwijt die aan de achterkant van de woning staat”, vertelt ze. “Daar staat mijn oldtimer van 26 jaar oud in, die zet ik echt niet aan de straat.”
Daarbij heeft de 76-jarige in al die jaren veel in haar huurhuis geïnvesteerd. “We hebben zelf vloerverwarming aangelegd en een dakkapel gebouwd. Nu komen er zonnepanelen op het dak, hoe moet dat dan met de dakkapel? Als we nieuwe gevels krijgen, moeten bovendien de rolluiken en zonneschermen eraf. Ik heb vorig jaar pas een zonnescherm aangeschaft. Bovendien gaat het gas eruit, terwijl ik een mooie schouw met een gashaard heb.”
Ook wil ze geen stuk van haar tuin afstaan. “Ik heb hem zo mooi verzorgd, dat ik liever niet heb dat ze de tuin overhoop halen. Er staat een palm in, die bijna boven het dak uitkomt en twee Japanse esdoorns. Ik zou het heel erg jammer vinden als die moeten verdwijnen.”
Fases
De vernieuwing van de Bloemenbuurt is opgedeeld in acht fases. In oktober van dit jaar wordt er gestart met de renovatie van de seniorenwoningen aan de Crocusstraat. In het voorjaar van 2020 staat de sloop van de eerste achttien woningen gepland. Deze staan aan de Dahliastraat, waar de seniorenwoningen plaatsmaken voor levensbestendige woningen, en de Geraniumstraat.
De grootste ruimtelijke ingreep wordt gedaan in het gebied tussen de Goudsbloemstraat, Rozenstraat, Muurbloemstraat, Petuniastraat, Irisstraat en Zonnebloemstraat. Hier sloopt Plavei onder andere 43 woningen en legt de gemeente Montferland een parkje aan. Het parkje wordt naar verwachting als laatste in 2022 opgeleverd.
In totaal worden 73 huurwoningen afgebroken. “Van de bewoners van deze woningen zijn er inmiddels 43 geherhuisvest”, zegt Peter Lassche, projectcoördinator vastgoed bij Plavei. “Ongeveer de helft van deze mensen heeft nu aangegeven terug te willen keren in de buurt. Maar misschien bevalt het ze tegen die tijd zo goed op hun nieuwe plek, dat ze daar willen blijven wonen. Dan kan dat uiteraard ook.”