Renners Bergh in het Zadel op weg naar Winterberg

BAD HERSFELD – Het was woensdag een extreem zware dag voor de fietsers van Bergh in het Zadel, maar er komt nog veel meer op ze af. Moesten de renners van Tambach naar Bad Hersfeld ‘slechts’ 127 kilometer afleggen, het aantal hoogtemeters, de meters dat er geklommen moest worden, bedroeg maar liefst 1978 meter.

Door Sjaak Reumer

En klimmen moest woensdag met een hoofdletter geschreven worden. Maar ook vandaag op weg naar Winterberg en vrijdag naar Dülmen is het weer raak.

Raak was het ook al bij de start, waar Riny Derksen verscheen met een bont en blauwe arm. Ze bleek namelijk uit het bovenste deel van het stapelbed in de jeugdherberg te zijn gevallen en dat was niet alleen pijnlijk, maar ook koddig. Al zat Riny daar zelf niet mee. Veel renners wilden de ravage op haar arm wel even zien.

Start
Het begon direct na de start, begeleid door de plaatselijke politie met een steile klim van zes kilometer in het Thüringer Wald, waar de renners soms in de wolken verdwenen (foto). Met zeven graden was het erg koud en dat was nog erger in de afdaling. Daarom werden er eerst jasjes aangetrokken. De afdaling was gevaarlijk. Maar omdat de discipline in de groepen groot is, kwam de veiligheid van de renners niet in gevaar, ondanks het door de regen nat geworden wegdek. Gelukkig kwam langzaam de zon door de wolken heen en toen de groep Thüringen verliet en Hessen inreed, werd het steeds aangenamer.

De wolken in. Foto Robin Sommers

Terwijl de fietsers druk bezig waren met dalen en klimmen, konden de begeleiders genieten van de prachtige natuur, de glooiende hellingen en de prachtige vakwerkhuizen. Daar hadden de renners geen oog voor. Na 58 kilometer was het tijd voor een prima verzorgde koffiestop en dat was ook het sein voor de zon om definitief door te breken, waardoor het na een regenachtig begin een prima dag werd.

Dat kwam goed uit want renners en begeleiders wachtten een afdaling met een percentage van maar liefst 18 procent. De kilometerteller gaf 60 kilometer per uur aan. Gelukkig bleek dat iedereen niet alleen kan fietsen, maar ook kan sturen. Bij Dipbach reed Bergh in het Zadel West-Duitsland weer in om vervolgens de lunch te nuttigen. Die bestond dit keer uit pasta, goulash en een groentesalade. Tijdens de lunch kwam een wildvreemd iemand vragen wat er aan de hand was met zoveel fietsers. Het antwoord dat hij kreeg, was voor hem aanleiding om spontaan 50 euro (foto) in de pot van BIHZ te stoppen.

In de pauzes hadden de beide mecaniciens, Bas Schildering en Tonnie Ros, weinig tijd om te pauzeren. Zij moesten allerlei problemen van renners oplossen en tegen de tijd dat zij klaar waren, was de pauze voorbij.

Barghse Jonges
Vandaag gaat de karavaan op weg naar Winterberg. Om acht uur wordt bij Hotel De Brabander een concert verzorgd door de Barghse Jonges. Daarbij zijn niet alleen renners en begeleiders, maar ook bezoekers uit Nederland aanwezig, die een dagje Winterberg geboekt hebben. Wie daar ook zin in heeft, is van harte welkom. Met de auto ben je in drie uurtjes in het Sauerland. Foto’s Robin Sommers