Bergh in het Zadel begint aan terugreis naar ‘s-Heerenberg

KRETZSCHAU – Vandaag zijn de renners en begeleiders van Bergh in het Zadel hun voornaamste reisdoel, Leipzig, gepasseerd en neergestreken in Kretzschau. Morgen begint in feite de terugreis van de negendaagse fietstocht, die op 1 juni om 14 uur eindigt op het Stadsplein in ’s-Heerenberg. Men hoopt dan 1,2 miljoen euro te hebben ingezameld voor onderzoek naar kanker.

Door Sjaak Reumer

Maandagmorgen om 8 uur werd het startschot gelost voor de vierde etappe van Halle naar Kretzschau. De politie van Halle leidde de groep de stad uit en dat was maar goed ook, want het was stervensdruk. Al snel werd de groep opnieuw getrakteerd op een erg lange kasseistrook en daar waren de fietsers niet echt blij mee. Toen het peloton vervolgens een viaduct over een snelweg passeerde, kwamen juist op dat moment de materiaalwagens van BIHZ over de snelweg. De renners werden met luid getoeter begroet.

Valpartij
Bij het eerste plaatsnaambordje van Leipzig wilde fotograaf Robin Sommers een foto maken, maar bij het afstappen van de motor zag hij een sloot over het hoofd. Alleen zijn voeten kwamen nog boven het gras uit. Van schrik drukte hij de sluiter van zijn camera in. Hoe blij de renners waren met het bereiken van Leipzig legde Sommers ook nog vast.

Na een koffiestop begon de eigenlijke terugreis met een paar leuke klimmetjes door een fraai glooiend landschap op weg naar de lunch in Neukieritzsch met Bratwurst en Kottlets. De hele rit van maandag verliep zonder problemen. Een paar lekke banden, maar geen valpartij. Of toch wel: een bejaarde man reed met zijn fiets op het fietspad en wilde afstappen. Hij lette te veel op het wielerpeloton en kwam ten val. Meteen sprongen de renners van de fiets om de man te helpen. Gelukkig had hij geen letsel opgelopen en hij dankte de Hollanders heel vriendelijk.

De laatste twintig kilometer was behoorlijk vals plat, dus moesten de renners in de pedalen, maar inmiddels weten de renners daar wel raad mee. Toen de spits naderde en het echt druk werd, kwam de discipline van de groep goed van pas. De fietsers formeerden zich weer twee aan twee, waarna iedereen rond 16 uur veilig de jeugdherberg bereikte