Lads ’n Lassies speelt 700 euro bij elkaar voor Bergh in het Zadel

’s-HEERENBERG – Maar liefst 700 euro voor Bergh in het Zadel was de beloning die Agnes Verschuur kreeg voor het door haar georganiseerde concert ten bate van Bergh in het Zadel.

Door Sjaak Reumer

Komen de artiesten tijdens haar concerten soms uit heel Europa, dit keer hield ze het veel dichter bij huis. De vijfkoppige formatie ‘Lads ’n Lassies’, bestaande uit Frank Sessink, Chris Weber, de zwangere Anne-Marie Leuverink, Tim Huntink en Patrick te Dorsthorst, komt volledig uit Doetinchem en omgeving en groeit steeds meer uit tot een echte band, die een zaal uitstekend kan vermaken.

De oorsprong van de band ligt in 2015, toen een groep Achterhoekse vocalisten en instrumentalisten een dinnershow genaamd ‘Paddy’s Irish Night’ verzorgde bij Paddy’s Food & Drinks in Doetinchem. Het publiek en eigenaar Michiel Jansen waren zo enthousiast, dat er direct meerdere shows geboekt werden.

De muziek, Ierse- en Schotse traditionals en modern folk werkte aanstekelijk en de groep werd al snel gevraagd voor andere evenementen. In 2018 stond de band op het hoofdpodium van het Stadsfeest in Doetinchem, won ze de publieksprijs tijdens de grote finale van ‘Amphion Open’ en werd ze vervolgens overal in de Achterhoek gevraagd voor optredens.

Folkconcert
Ook Agnes Verschuur maakte kennis met de band en vroeg haar voor een optreden in Grandcafé De Snor in ’s-Heerenberg ten bate van Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding. Voor dat goede doel was de band bereid haar gage te verlagen, waardoor Agnes een bedrag van maar liefst 700 euro aan de penningmeester van de ’s-Heerenbergse stichting over kan maken.

Een volle zaal ‘De Foyer’ genoot zaterdag 6 april van een werkelijk fenomenaal concert. Het ’s-Heerenbergse eetcafé veranderde qua sfeer in een Ierse pub, tot groot enthousiasme van het publiek, echte liefhebbers dat was duidelijk te merken. Het liet zich maar al te graag mee slepen door de soms melancholische en soms hilarische muziek. Zo waren er twee begrafenisliedjes. Voor de pauze ‘Finnegen’s wake’, tamelijk serieus en na de pauze vrolijk met ‘The night that Murphy died’. Je kon de Ieren om de kist heen zien dansen.

In dat gedeelte haalde Lads ’n Lassies alles uit de kast met meezingers als ‘What shall we do with de drunken sailor’ en ‘I’ll wait for you’. Net als in een Irish Pub klapte en zong de zaal volop mee. Overigens, ook al snel aan het begin van de avond tijdens een zeemansliedje over Bonny Melone.

Veel aandacht was er voor de strijd tussen de Engelsen en de Noord-Ieren, ondermeer met het droevige lied over de stad Derry, over een ‘Dirty old town’ en over een jong stel dat de strijd ontvluchtte en met de boot naar Australie vertrok. De geweldige avond in ’s-Heerenberg werd afgesloten met een medley van veelal bekende liedjes, waarmee de Ierse sfeer nog eens extra aandacht kreeg.

Foto: Marian Donderwinkel