Agnes Verschuur zet haar liefde voor folk in voor Bergh in het Zadel

’s-HEERENBERG – Agnes Verschuur organiseert al vijf jaar folkconcerten voor Bergh in het Zadel. Vanavond opent ze het zesde seizoen met een optreden van Marie’s Wedding Duo. De volledige opbrengst van het concert gaat zoals gebruikelijk naar de kankerbestrijding. “Dat is in ’s-Heerenberg zo’n mooi doel”, vindt Verschuur. “Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.”

De liefde voor folk was voor Verschuur echter de aanleiding om zes jaar geleden te starten met de organisatie van de concerten. Eerst bij Heeren Dubbel bij het kasteel en sinds vorig jaar in de foyer van Grandcafé De Snor in ’s-Heerenberg.

“In het verleden zat ik in de werkgroep Vrienden van Huis Bergh, die elke maand concerten organiseerde in het kasteel”, vertelt Verschuur. “Dat waren vaak klassieke concerten, maar mijn muziekinteresse is veel breder en ik wilde een gevarieerder programma. Fado, klezma, folk, ik heb van alles gedaan. De Schotse, Ierse en Britse folkmuziek vind ik het leukst. Die hoor je nog te weinig in deze omgeving. Daarom ben ik zelf de concerten gaan organiseren.”

Verschuur haalde de afgelopen jaren al diverse artiesten naar ’s-Heerenberg, vooral van de Britse eilanden, maar ook uit Amerika, Denemarken en Duitsland. “Ik probeer altijd duo’s te contracteren”, zegt ze. “Die kan ik bij ons in huis laten slapen, waardoor de gage lager wordt. Ter compensatie krijgen ze er ook nog een lekker ontbijtje bij. Zo hoef ik voor de muzikanten geen duur hotel te boeken en blijft er meer geld over voor het goede doel.”

Opbrengst
Elk jaar houdt Verschuur drie of vier concerten. Daarmee haalt ze jaarlijks tussen de 700 en 1000 euro op voor Bergh in het Zadel. Het laatste concert in november leverde zelfs een bedrag van 400 euro op. “Dat was een concert van de Britse folkband Other Roads. Zij hebben hier al zeven keer opgetreden. Op 13 november komen ze weer. Daarvoor komen de mensen vanuit heel Nederland naar ’s-Heerenberg. Dat zijn de echte fans, maar ze weten ook dat het voor het goede doel is. Inmiddels hebben we een grote groep vaste bezoekers.”

Vanavond treedt de Schots-Duitse folkband Marie’s Wedding Duo op bij De Snor. Het duo brengt Schotse en Ierse traditionals, maar brengt ook steeds meer eigen werk uit. “Zij komen voor het eerst naar ’s-Heerenberg”, vertelt Verschuur. “Ik kende ze nog niet. Maar we hebben zo’n leuk mailcontact gehad, dat ik verwacht dat het weer een bijzonder optreden wordt.”

Marie’s Wedding Duo treedt vanavond op in de foyer van Grandcafé De Snor.

De concerten vinden sinds vorig jaar plaats in de foyer van Grandcafé De Snor. “Ik krijg daarbij alle medewerking van Marcel en Jan”, zegt Verschuur. “Zo mag ik de zaal zelf inrichten naar het aantal mensen dat komt. Ik probeer het bewust klein en informeel te houden. De concerten zijn dan ook heel gemoedelijk, iedereen moet zich thuis voelen. Als de mensen genieten, is iedereen blij: de stichting Bergh in het Zadel, de band, De Snor, de bezoekers en ik ook.”

Kaarten
Het concert begint vanavond (vrijdag 22 februari) om 20 uur. De foyer van Grandcafé De Snor is een half uur voor aanvang open. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn ook vandaag nog te reserveren bij Agnes Verschuur via 06-20773469 of akkie.v@hotmail.com. Op 6 april is het volgende concert. Dan treden de Lads ‘n Lassies op. “Zij hebben vorig jaar het Open Podium in Amphion gewonnen en komen uit de buurt.” Deze zeskoppige band speelt akoestisch en meerstemmige Ierse en Schotse traditionals en modern folk.