Waskupen warmen zich op voor carnaval met Pronkzitting XL

’s-HEERENBERG – De komende weken staat ’s-Heerenberg weer volledig in het teken van carnaval. Het feest der feesten in Waskuupstad brengt jaarlijks duizenden carnavalisten in vervoering. Niet alleen binnen de stadsgrenzen, maar zeker ook daarbuiten.

Te beginnen met Pronkzitting XL, voorafgegaan door Pronkzitting XS voor de jeugdige carnavalisten. Sinds 2012 geldt dit succesvolle muziekfeest voor velen als de officiële kick off van het carnaval in Waskuupstad, twee weken later. Morgenavond is de achtste editie, die al weken is uitverkocht. Sportcentrum Laco is dan ook tot de nok toe gevuld.

“En zeker niet alleen met ’s-Heerenbergenaren”, weet Daniël Schmitz, lid van de Buutcommissie van d’Olde Waskupen. “Mensen komen van heinde en verre om hier carnaval te vieren. Pronkzitting XL wordt net als de carnavalsoptocht bezocht door mensen uit de hele regio en zelfs ver daarbuiten. Zo is carnaval voor ’s-Heerenberg een belangrijk exportproduct.”

Schmitz is daar zelf één van de exponenten van. Samen met Vincent Nijhof vormt hij het Valentino Trio, dat morgenavond alweer voor de vijfde keer optreedt tijdens Pronkzitting XL. De twee zijn zowel binnen als buiten ’s-Heerenberg echter vooral bekend van hun buuts, waarmee ze al diverse prijzen wonnen. Nijhof kroonde zich twee keer tot winnaar van het Achterhoekse Buutkampioenschap en dit jaar ging Schmitz met de titel naar huis.

Buuts
Nijhof, net als Schmitz lid van de Buutcommissie, staat inmiddels ruim twintig jaar in de ton. “Maar ik ben er ook mee opgegroeid”, zegt hij. “Vader (IJsbrand) heeft in het verleden natuurlijk tal van buuts gebracht. Hij trad net als andere grote ’s-Heerenbergse buutreedners, zoals Sjaak Reumer, Willy Stein en Robbie te Booij, ook in de regio op. Wij volgen hun voorbeeld, maar er staan al weer nieuwe talenten klaar. De laatste jaren hebben we tijdens de pronkzitting in november zelfs de luxe van vijf verschillende buuts.”

Waarvan Nijhof en Schmitz er ieder ook één voor hun rekening nemen. De twee schrijven elk jaar een nieuwe buut. “’s-Heerenberg heeft altijd de primeur”, vertelt Schmitz. “We brengen onze nieuwe buut voor het eerst bij de prinsenpresentatie van de Waskupen. Pas daarna staan we ook bij andere carnavalsverenigingen in de ton.”

Voor Schmitz is het nu zijn zevende buut. Hij kruipt dit keer in de rol van een stotterende AH-medewerker met jampotglazen. “Mijn vrouw Naudy heeft twintig jaar bij Albert Heijn in ’s-Heerenberg gewerkt. Toen de supermarkt vorig jaar uit ’s-Heerenberg vertrok, zei ik ‘dan moet je wel je werkpakje houden’. Dat heeft uiteindelijk deze buut opgeleverd. Zo zie je maar, de humor ligt voor het oprapen.”

Valentino Trio
Zaterdagavond staan Schmitz en Nijhof echter niet in de buutton, maar treden ze voor de vijfde keer op als het Valentino Trio. Nijhof: “Pronkzitting XL bestaat vooral uit muziek en dans. Een buut werkt niet, omdat het publiek vooral staat en daardoor minder aandacht heeft. Daarmee is het bovendien een hele andere avond dan in november. Wij brengen ook een muzikale act, al doen we dat wel met een dikke vette knipoog.”

Zo zongen de twee komieken het eerste jaar een shalala-nummer, dat liefst vijftien minuten duurde. “We verzinnen elk jaar weer iets ludieks”, zegt Nijhof. “We proberen alles zo fout mogelijk te doen. Dat begint al bij de aankondigingen op Facebook, waarin we alleen maar taalfouten maken. Het is wel lastig om elk jaar weer iets te verzinnen, wat de mensen niet verwachten.”

Recordpoging
Dit keer heeft het Valentino Trio iets bedacht, waarmee het de hele zaal in beweging wil brengen. “We proberen zoveel mogelijk mensen aan het dansen te krijgen, en willen daarmee het wereldrecord verbreken”, verklappen ze alvast. “Het is wellicht een utopie om 1400 mensen in de benen te krijgen, maar het zou al mooi zijn als we morgenavond een paar honderd man dezelfde pasjes kunnen laten doen.”

Pronkzitting XL begint zaterdagavond om 19.49 uur. Kaarten voor het carnavaleske muziekfeest zijn echter niet meer verkrijgbaar. ’s Middags vanaf 13.30 uur staan de jeugdige Waskupen al op het podium in Pronkzitting XS. Foto Marco Scheurink