De Dirigent twee keer op filmdoek Barghse Huus

’s-HEERENBERG – De Nederlandse Antonia Brico groeide een eeuw geleden uit tot een internationaal vermaard dirigent. Maria Peters werkte dertien jaar aan een film over Brico’s leven. De Dirigent is op dinsdag 29 januari om 13.30 en 20.00 uur te zien in filmhuis Barghse Huus.

De film De Dirigent is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de 24-jarige Antonia Brico, die in 1926 als kind met haar ouders vanuit Nederland naar Amerika emigreerde. Ze droomt ervan om dirigent te worden, maar die ambitie wordt door niemand serieus genomen. Haar pianoleraar adviseert haar om geen toelating te doen voor het conservatorium.

Omdat ze weinig meer te verliezen heeft, keert ze terug naar haar geboorteland waar ze de beroemde dirigent Mengelberg smeekt om dirigeerlessen. Mengelberg ziet dat helemaal niet zitten en stuurt haar door naar Berlijn, waar ze tegen alle verwachting in als vrouw meer kans blijkt te maken. Na haar tweejarige studie aan de Rijksacademie voor Muziek dirigeert ze daar als eerste vrouw het beroemde Berlijns Philharmonisch Orkest.

Kaarten voor de voorstellingen zijn te bestellen via www.iedereenwelcom.nl.