‘Didamse schutterstraditie verbindt en brengt mensen samen’

DIDAM – Zondag trok er weer een kleurrijk lint van zo’n 1500 schutters door de straten van Didam. Zoals ieder jaar bij het begin van de bouwvak brachten de zeven schutterijen uit Didam, Nieuw-Dijk en Loil een gezamenlijke aubade aan het gemeentebestuur op het voormalige gemeentehuisplein. Daarbij waren opvallend veel jonge schutters.

Showvendeliers tonen hun kunnen op het voormalige gemeentehuisplein.

Van klein tot groot droeg het vaandel, sloeg de trom en draaide met de baton. Maar er liepen ook tal van jeugdigen met een bijl of houten geweer mee. Zo brachten alleen schuttersgilde Loil-Vooruit en schutterij St. Martinus Greffelkamp al meer dan dertig bielemannen op de been, waaronder veel jongeren.

Schutterij St. Isidorus Oud-Dijk trok met een hele nieuwe lichting vendeliers naar Didam en bij St. Antonius uit Nieuw-Dijk was de jeugd vooral goed vertegenwoordigd onder de trommelaars. De Eendracht uit Didam stak dit jaar liefst dertig nieuwe jeugdleden in het pak. Bij de wat kleinere schutterijen De Heegh en Wilhelmina mag de jonge aanwas wat minder zijn, maar ook zij waren goed vertegenwoordigd in Didam.

Burgemeester Peter de Baat refereerde in zijn toespraak eveneens aan het grote aantal jeugdleden bij de diverse schutterijen. “Een traditie kan niet blijven bestaan zonder dat die wordt overgedragen”, zei hij. “Het is daarom goed te zien dat er vandaag zoveel jonge schutters meelopen. De schutterstraditie is een belangrijk verbindend element in onze samenleving en brengt mensen samen.”

Dat bleek maar weer eens tijdens het defilé. Want naast de vele honderden schutters kwamen er zondag ook duizenden toeschouwers naar het centrum van Didam. Voordat de zeven schutterijen één voor één binnentrokken, werden zij alvast vermaakt door de majorettes met hun showdansen. Daarna was het aan de vendeliers om hun kunnen te laten zien tijdens de vendelhulde. Zij werden daarbij muzikaal begeleid door harmonie De Club.

Muziek
Met de toekomst van het Didamse schuttersfeest lijkt het dus wel goed te zitten. Toch zijn er ook zorgen, die zondag nog weer eens werden aangehaald. Sommige schutterijen hebben namelijk steeds meer moeite om voldoende muzikanten op straat te krijgen. Zo huurde Wilhelmina een muziekkorps uit Velp in, werden de schutters van de Heegh begeleid door de drumfanfare uit Aerdt en kreeg St. Isidorus steun van tamboers uit Herwen.

“Ruim veertig jaar heeft muziekvereniging St. Franciscus uit Babberich met ons meegelopen, maar die hebben in deze periode niet voldoende mensen”, vertelde Bas Loeters, secretaris van schutterij St. Isidorus. “Daarom hebben we nu zelf tamboers opgeleid en worden we ondersteund door de trommelaars van schuttersgilde Vrede en Vriendschap uit Herwen.”

Volgens voorzitter Bas Strijbosch van De Eendracht was het dit jaar een paar weken voor het schuttersfeest zelfs nog onzeker of zijn schutterij wel een volwaardig muziekkorps bij elkaar kreeg. Uiteindelijk werden er toch nog ruim dertig muzikanten her en der opgetrommeld. “Maar dat lukt ons volgend jaar niet meer.”

Datum
Dus werd ook tijdens het defilé de discussie over het verplaatsen van het schuttersfeest naar een andere datum nog eens aangezwengeld. Bij de start van de bouwvak verkiezen namelijk steeds meer mensen de vakantie boven het vieren van het schuttersfeest. Ook hier haakte de burgemeester in zijn toespraak op in.

“Ik hoor van diverse kanten zorgen over de datum van het schuttersfeest. Ik hoop dat alle zeven schutterijen er in slagen die discussie komend jaar af te ronden, zodat we verzekerd blijven van deze mooie schutterstraditie.”