’s-HEERENBERG – Op veler verzoek opent Huis Bergh deze zomer het Muntgebouw. Bezoekers kunnen zelf een munt slaan, onder leiding van de muntmeester. Vanwege de grote animo voor de muntslag zijn er vier nieuwe muntmeesters aangetrokken. Zij vertellen over de geschiedenis van het munthuis en hoe er vroeger munten gemaakt werden.
De Heren van Bergh kregen van de aartsbisschop van Keulen muntrecht. Tussen 1346 en 1582 werden er in ’s-Heerenberg volop munten geslagen. Daarnaast hadden de Heren van Bergh recht munten te slaan in Dieren en in Hedel. Van de voormalige muntplaatsen bestaat alleen de ’s-Heerenbergse nog.
De munterij is een belangrijk onderdeel van de Berghse geschiedenis. De Berghse Munt was een bloeiend bedrijf waar de muntmeester de scepter zwaaide over zijn personeel. Tegen het einde van de Tachtigjarige Oorlog kwam er een einde aan het individuele muntstelsel, de munterij werd meer gecentraliseerd. Mede daardoor verloor de Berghse munt zijn functie.
In het kasteel is een torenkamer ingericht met informatie over de Berghse muntgeschiedenis en een groot aantal munten die ooit in naam van de Heren van Bergh geslagen zijn. In de kelder van het Muntgebouw bevindt zich nog de muntwerkplaats. Bezoekers kunnen daar zien hoe de munten vroeger geslagen werden en onder leiding van de muntmeester zelf een munt slaan door middel van de handslag of met de later uitgevonden schroefpers.
Elke donderdag in juli en augustus is er om 14.30 en 15.30 uur een demonstratie van de muntslag. Voor bezoekers met een entreekaart van kasteel Huis Bergh is een bezoek aan de Grafelijke Munt gratis. Andere betalen 2 euro. De demonstraties duren ongeveer 45 minuten. Kijk voor meer informatie op www.huisbergh.nl.