‘s-HEERENBERG – In ’s-Heerenberg en omgeving is het Erfgoedfestival Gelderland Grensland in volle gang. Tot 22 juli zijn er diverse activiteiten waarbij het thema ‘grenzen’ wordt aangegrepen om de grensstreek te verkennen. Zo houdt Kasteelstad ’s-Heerenberg een aantal fietstochten. Zondag 8 juli gaat de fietskaravaan naar Elten.
Op zondag 3 juni werd het startschot gegeven in het Schlösschen Borghees dat in de ‘Vier Heezen’ ligt en tot 1817 Berghs gebied was, nu behorend tot Emmerik. De tweede fietstocht op 13 juni ging naar Netterden en Anholt. Volgende week zondag wordt dus Elten aangedaan.
Elten bestaat uit twee delen. Hoog-Elten op de 60 meter hoge Eltenberg maakt deel uit van de stuwwal uit de voorlaatste ijstijd ongeveer 200.000 jaar geleden. Laag-Elten ligt al eeuwenlang aan voet van de heuvel. De Lindenallee vormt de verbindingsweg. In Elten begint ook de Bundesstrasse B8, die helemaal bij Passau aan de Oostenrijkse grens uitkomt. Elten vormt niet alleen de corridor tussen Nederland en Duitsland, maar ligt ook op de plek waar het beboste heuvelland overgaat in het Rijndal met het oude Rijnstrangengebied.
Programma
Tijdens de fietstocht wordt een stop gemaakt op Hoog-Elten bij de Vituskerk. Hier wordt een informatief programma afgewisseld met koormuziek, waarbij Emmerikse en Eltense liederen klinken. Verder is er een bezoek aan de Drususbron met Nederlandse gidsen.
Daarna kunnen de fietsers de molen bezichtigen, waarbij de molenaar uitleg geeft hoe het graan wordt gemalen. Er is een tentoonstelling van oude foto’s van de verwoesting en wederopbouw van de St. Vituskerk en van de Nederlandse periode van Elten. Drs. Edwin Zweers, die in 1997 op dit onderwerp afstudeerde aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen, geeft uitleg bij de foto’s.
In het Mühlen Café wordt voor een natje en droogje gezorgd. De fietstocht gaat vervolgens nogmaals langs de oude Berghse grensstenen en havezaten in het voormalige Berghse gebied de Vier Heezen en Emmerik.
Fietsroutes
De fietstocht start tussen 10 en 12 uur bij Grenscafé de Peer aan de Emmerikseweg 12 in ’s-Heerenberg. De kosten bedragen 7,50 euro per persoon per fietstocht, inclusief een consumptiebon, fietsroute en enkele entreekaartjes. Routekaarten zijn tijdens de hele festivalperiode ook los te koop voor 2 euro bij Stadsmuseum Bergh aan de Marktstraat 3 in ’s-Heerenberg.