Historie woon- en toeristendorp Zeddam in 264 pagina

ZEDDAM – In de hoogtijdagen van het toerisme, de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, telde Zeddam zo’n negentig horecabedrijven. Ook aan bakkers, slagers en groenteboeren had het dorp geen gebrek. Zij liftten allemaal mee op het succes. Over dit rijke verleden en het heden van het woon- en toeristendorp schreven Ton Bekker en Henk Harmsen een boek.

Op de Zeddamse telefoonlijst van 1935 had veearts Hoogland het nummer 1. Hij bediende in die tijd de hele regio, tot in Emmerich.

Zeddam, Rond Baove en Onderdarp gaat vooral over de winkels en bedrijven die zich na de oorlog  tot aan nu in het dorp vestigden. Maar het laat ook de bewonersgeschiedenis zien en de historie van de grote verenigingen en vele voorzieningen. “Eigenlijk gaat het over heel Zeddam”, zegt Bekker. “We hebben er van alles bijgehaald, de hele historie van het dorp staat erin. Het boek geeft een totaalbeeld van de ontwikkeling van Zeddam als woon- en toeristendorp.”

Toeristen
Van oorsprong was het bovendorp het winkelgebied van Zeddam. Later breidde zich dat uit naar het onderdorp en in 1855 kwamen daar de ’s-Heerenbergse- en Kilderseweg als uitlopers bij. Hier waren vrijwel alle hotels, pensions en winkels gevestigd. “Elke zaterdag kwamen er busladingen mensen in Zeddam aan”, weet Harmsen. “Zij recreëerden veelal in het Montferland en vertoefden in de plaatselijke horeca en winkels.”

Het toerisme kende vooral in de jaren zestig en zeventig z’n  glorietijd. In de jaren tachtig was het echter gebeurd met de grote toestroom. “Mensen gingen voor een paar centen naar Spanje en zochten hun vertier elders”, weet Bekker nog. Toen werd de neergang van het toeristendorp al ingezet. “Nu telt Zeddam met Ruimzicht, Engelbarts en Carpe Diem nog maar drie hotels.”

Bewoners
Naast het toerisme komen ook de bewoners van het dorp en de buurtschappen Vethuizen en Vinkwijk ruim aan bod in het boek. Zo zijn er wat anekdotes opgenomen over dorpsfiguren als Pietje Palm en Henk Thuis. Verder is er een aantal losse bijlagen in het boek opgenomen met onder andere een adressenlijst van Zeddam van 1959, een telefoonlijst van 1935 en Zeddamse bijnamen.

De Bovendorpsstraat.

“Wat ik bijzonder vind, is dat bijna iedereen in het dorp familie van elkaar was”, zegt Harmsen. “Er waren drie grote families: Kleinpenning, Van Remmen en Bisselink. Zij hadden grote gezinnen en de kinderen bleven allemaal in het dorp wonen.” De telefoonlijst van 1935 bevat maar zo’n dertig nummers. “Veearts Hoogland had 1 als nummer. Hij bediende dan ook de hele regio.”

Het boek bestaat, exclusief bijlagen, uit 264 pagina’s en bevat ruim 200 foto’s. De foto’s zijn vrijwel allemaal aangeleverd door inwoners van Zeddam. Verder hebben Ilse Bekker, An Warris, Hans Roem en Jan Tervoert acht pagina’s met kleurenfoto’s gevuld. Zij richten tijdens de presentatie en uitgifte van het boek in het gildehuis ook een expositie in. Het eerste boek wordt zaterdag 18 november om 10.30 uur uitgereikt aan burgemeester Peter de Baat.