St. Isidorus geeft Gelders Landjuweel nieuw elan

DIDAM – Bij de organisatie van het veertiende Gelders Landjuweel komend weekend in Oud-Dijk blaast schutterij St. Isidorus oude tradities weer nieuw leven in. Naast de gebruikelijke schuttersonderdelen is er aan het programma een aantal nieuwe activiteiten toegevoegd. “Door te veranderen, proberen we het schutteren levendig te houden”, zegt Bas Loeters.

Afgelopen week werd er al begonnen met de opbouw van het schuttersterrein in Oud-Dijk. Vrijwilligers van schutterij St. Isidorus bouwden onder andere een schuttersboog.

St. Isidorus is hierbij op zoek gegaan naar nieuwe invalshoeken die passen bij deze tijd. Zo zijn onder de noemer Old-Dieks Naoberen de oude kernwaarden broederschap, trouw en dienstbaarheid opgepoetst. In dat kader werd er drie jaar geleden al gestart met het voedselproject, waarbij vrijwilligers van de schutterij groenten verbouwen voor de Voedselbank Montferland.

Een paar maanden geleden kwam daar het scholenproject bij. Het doel hiervan is om ook de kinderen te betrekken bij het evenement en kennis te laten maken met het schutteren. “Het was een hartenwens van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus om ook een Jeugdlandjuweeldag te organiseren”, vertelt Loeters, voorzitter van de Landjuweel Organisatie Commissie.

Daar werd in eerste instantie ‘nee’ tegen gezegd. “Omdat we twee dagen eigenlijk wel genoeg vonden.” Totdat de organisatiecommissie een streep zette door de pontificale hoogmis. “We wilden echter wel inhoud geven aan het evenement. Daarop ontstond het idee voor het symposium ‘Naoberen in de praktijk’. Dat houden we op vrijdagmiddag. Op vrijdagmorgen kwam er daarmee ruimte voor het Jeugdlandjuweel. De afgelopen weken hebben de kinderen hier samen met de schutterijen uit de voormalige gemeente Didam naartoe gewerkt.”

Symposium
Tijdens het symposium op vrijdagmiddag wordt met inleidingen en filmpjes het moderne naoberen uitgewerkt. Hierbij spreken commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, oud-bankdirecteur Bart Jan Krouwel en Linda Commandeur, betrokken bij diverse burgerinitiatieven, over naoberschap in de hedendaagse praktijk. Loeters: “We sluiten het symposium af met een netwerkborrel en felicitaties voor de federatie, die tijdens het Landjuweel haar zeventigste verjaardag viert.”

Naobermiddag
Op zaterdag vindt er vanaf 12 uur een naobermiddag plaats. Tot 16 uur vinden er diverse demonstraties plaats van onder de majorettes, vendeliers en schutters. Verder is er een bielemanworkshop met het Stihl Timberteam en zijn er wedstrijden van de Zeeuwse ringrijders.

“Vanuit Zeeland komen er veertig ruiters met zestien Belgische koudbloed trekpaarden”, zegt Loeters. “Zij jagen met een rotgang over een smal baantje van veertig meter lang en zien onderweg kan om ringen te steken, die kleiner zijn dan die van ons. Dit is een enorme publiekstrekker en we hopen dan ook dat de mensen in grote getale komen.”

Na afloop van de naobermiddag vindt de officiële opening van het Gelders Landjuweel plaats. Hierbij maken alle deelnemende verenigingen een rondgang door de buurtschap Oud-Dijk. Vanaf 19.30 uur is het vervolgens feest met topband Kaliber in de tent. De entree is gratis.

Zondag
De officiële wedstrijden van het Gelders Landjuweel zijn op zondag. Het programma begint om 8.45 uur met de ontvangst van de 51 deelnemende schutterijen en schuttersgilden uit Nederland, Duitsland, België en Polen. De installatie van de veertiende Gelderse Landjuweelkoning wordt om 17.30 uur verwacht.

Ook aan deze dag heeft de Landjuweel Organisatie Commissie uit Oud-Dijk een aantal nieuwe elementen toegevoegd. “Daarbij hebben we heel nadrukkelijk naar het Europees Schutterstreffen (ESF) gekeken”, zegt voorzitter Bas Loeters. “Zo zijn we inmiddels drie keer in Duitsland geweest, waar het vogelschieten net iets anders gebeurt dan bij ons. Daar wordt op een mechanisme geschoten en valt de vogel uiteindelijke heel naar beneden. De koning krijgt de vogel vervolgens als souvenir mee naar huis.”

Oehoe
Zo was er in Peine, waar het Europees schutterstreffen voor het laatst plaatsvond, een uil voor de koning. “Bij ons staat er een oehoe op de plank”, verklapt Loeters alvast. “De schutter die de plank doorschiet, mag de houten oehoe voorzien van een gravure mee naar huis nemen.”

Nieuw op zondag is ook de schietmarathon. Hierbij komen het Brabants, Limburgs en Gelders schieten bij elkaar. “In Limburg schieten ze op böllekes, in Brabant op de wip en bij ons op lepeltjes”, legt Loeters uit. “Wij hebben al die elementen aan elkaar gekoppeld bij de ‘schuttersexperience’.”

Kijk voor het volledige programma op de website www.landjuweel.oud-dijk.nl.